Leeroy Stagger, Strange Path

Zo’n 17 jaar brengt de Canadees singer-songwriter Leeroy Stagger met een zekere regelmaat albums uit. Bij alt. countryadepten in Nederland is hij waarschijnlijk geen onbekende, maar wordt hij niet zo hoog aangeslagen. Dit in tegenstelling tot onze oosterburen, waar hij mede dankzij een Duits platenlabel een behoorlijke populariteit heeft bereikt. Sinds het vertrek naar een andere maatschappij in 2016, vaart hij met het album Love Versus uit 2017 muzikaal een iets bredere koers, waarop naast vertrouwde countryrock ook ruimte is voor licht experimentele pop- en rockinvloeden. Voor het recente 12de album Strange Path doet Stagger een flinke schep erbovenop, door in een aantal nummers kosmische effecten, echo’s van glamrock en jaren zeventig new wave  – uiteraard voortgebracht door een vermaledijde synthesizer – te weven. Een dergelijke aanpak mag dan hier en daar een avontuurlijke en barokke sound opleveren, grillig is die ook. Geen verbetering, deze ‘vernieuwing’, zo is mijn eerste indruk. Edoch, herhaaldelijk beluisteren geeft een genuanceerder beeld. Niettemin, de songs Breaking News, Strange Attraction en Jesus+Buddha skip ik zonder scrupule. Daartegenover staan aanstekelijke en gevoelige songs als Deeper Well, Nobody Alive, These Things en Hey Hey!. Zij zorgen voor energieke momenten, in een verder overwegend desolate, turbulente atmosfeer. De songteksten gaan nadrukkelijk over  Stagger’s worsteling met het leven, bevangen als hij is door angsten en depressies. Hij verliest zich daarbij nooit in omfloerste metaforen, maar laat op indringende wijze zijn hart spreken. Strange Path is een authentiek, maar wispelturig album, dat ambivalente gevoelens oproept.

De productie is deels in handen van Brad Barr (Barr Brothers)en Stagger zelf, welke laatste terzijde wordt gestaan door gerenommeerde begeleiders, onder wie Pete Thomas, drummer van Elvis Costello’s band van het eerste uur: The Attractions. (True North Records)

Live te zien in Der-Aa Theater Groningen op 30 november en in TivoliVredenburg Utrecht op 1 december