Meteen naar de inhoud

Kenny Roby & 6 String Drag, Tired Of Feelin’ Guilty: 25 Years Of

Steve Earle vatte het ooit mooi samen. The world’s a better place with Kenny Roby & 6 String Drag in it. Americana pionier Kenny Roby timmert al meer dan dertig jaren aan een eigen muzikale weg. Op Tired Of Feelin’ Guilty staan maar liefst tweeëntwintig nummers. Ruim zevenenzeventig minuten muziek op een verzamelaar die geen moment verveelt.

De loopbaan van Kenny Roby kent vele hoogtepunten en is geplaveid met grote namen. Hij trad ooit op in het voorprogramma van Jane’s Addiction en Suicidal Tendicies, toerde met The Jayhawks en speelde met Whiskeytown en Neal Casal. De lijst met namen is vele malen langer maar neemt de aandacht voor de dit jaar verschenen Tired Of Feelin’ Guilty slechts weg.

‘Rather Not Know’ opent de verzamelaar. Wat opvalt is het heldere geluid en het speelplezier. Roby maakt muziek die past tussen het beste werk van Elvis Costello, doet denken aan Nick Lowe, maar is veel meer dan de optelling van invloeden en bekende namen. Roby maakt eenvoudig klinkende countryrock die beklijft en vraagt om draaibeurten. ‘Gasoline Maybelline’ is zo’n track die een prachtig concert kan afsluiten. Blazers, tekst vanaf de eerste maten en in minder dan twee musiceren naar een geweldige climax. ‘Glad It Ain’t Me’ is country met een excellerende banjo, ‘In A Dress’ is een rustige blues die op elke verzamelaar van Costello bij de betere nummers zou horen en ‘Red’ opent overtuigend en komt vol aan in het gezicht en het hart van de bezoeker. De luisteraars zetten de cowboyhoeden op en bezetten de dansvloer. De voeten mogen van de vloer.

Zoals gezegd tweeëntwintig nummers op deze sublieme verzamelaar. ‘Tired Of Feelin’ Guity’ is een prachtig overzicht van een liefhebber van countrymuziek. Roby brengt daarbij stevige shots rock ‘n’ roll en Britrock mee. Het maakt het geluid van deze release divers en spannend. Vijfentwintig jaren meedraaien in de top van de countryrock levert een prima collectie nummers op. Het advies om door te gaan met het maken van nieuwe liedjes voor een volgend album is logisch en op zijn plaats. (Schoolkids Records)

Scroll To Top