Jesse Dayton, Mixtape Volume 1

Jesse Dayton zou je inmiddels een veteraan kunnen noemen. Al 30 jaar is hij actief in de muziek. Hij verruilde zijn geboorteplaats Beaumont, TX voor de muziekstad Austin. In 1995 debuteerde Jesse met Raisin’ Cane met onder meer Doug Sahm, Flaco Jimenez en fiddler Johnny Gible als gasten. Dayton is een graag geziene muzikant en als gitarist werkte hij onder andere mee aan albums van Johnny Cash, Waylon Jennings en Willie Nelson. Een financiële klapper maakte Jesse door het schrijven van succesvolle songs voor horrorfilms van Rob Zombie. Jesse Dayton staat bekend om zijn brede smaak van muziek. In Beaumont groeide hij op met Texas/Louisiana blues, Cajun, zydeco, real country en punk/pub-rock.

Op de nieuwe schijf  Mixtape Volume 1 bewerkt Dayton tien favoriete songs;  veel werk uit de zeventiger jaren. De openingstrack is Jackson Browne’s Redneck Friend, die gegoten wordt in een stevige country  honky tonk-versie. Dan volgt Neil Young’s Harvest dat bewerkt wordt in een aangename piano ballad met een mooie solo van de pedal steel-speler Nathan Fleming. Mijn favoriete track is Bankrobber. In deze song van The Clash toont Jesse zijn niet geringe kunsten op de gitaar. Heel geslaagd klinkt voorts Just What I Needed. Deze bekende song van The Cars wordt getransformeerd tot een snikkende countrysong in de stijl van George Jones. Apart klinkt ook ZZ Tops’ She’s A Heartbreaker in een vreemd cajun sausje. Het album sluit af met State Trooper van Bruce Springsteen in een pittige The Cramps achtige sound.

Het is toch wel verbazingwekkend hoe inventief  Jesse Dayton allerlei liedjes omvormt in een geheel eigen jasje. Het blijft hopelijk niet bij deze eerste  eclectische Mixtape.