Ibrahim Maalouf, S3NS

Ibrahim Maalouf is een Frans-Libanese trompettist, componist en arrangeur, geboren in Beiroet, 1980. Tijdens zijn studie exacte wetenschappen speelde hij al trompet en had les van de bekende trompet-leraar Maurice André die ook zijn vader, Nassim Maalouf, les had gegeven. Maurice André moedigde hem aan om de klassieke opleiding te volgen en aan wedstrijden deel te nemen om zodoende een professionele carrière te starten. Hij ontwikkelde zich tot een begenadigde jazz trompettist met duidelijke Arabische invloeden. Hij speelt op een trompet die de uitvinding is van zijn vader, namelijk een trompet met een extra ventiel. Met dit extra ventiel is het mogelijk om kwart tonen te spelen, zeer gebruikelijk in de Arabische muziek en ook te vergelijken met de blue note. Vanaf 2007 tot nu brengt hij meer dan vijftien albums uit voor hemzelf en voor anderen als producer, zeker tien symfonische composities en een reeks aan filmmuziek composities staan op zijn naam. In september dit jaar start hij in de Olympia in Parijs een nieuwe wereldtournee om zijn nieuwste, elfde studioalbum ‘S3NS’ te promoten. In november doet hij ook Nederland aan; op 9 november in Groningen waar op het moment van schrijven nog kaarten beschikbaar zijn terwijl de concerten in Amsterdam (Paradiso) en Utrecht (TivoliVredenburg) reeds uitverkocht zijn.

Zijn nieuwste album ‘S3NS’, of Sens vertaald zich in zowel Engels als Frans als ‘betekenis’. Het album is een prachtige mix van Latijns-Amerikaanse, Arabische en Afro-Cubaanse muziek geworden. Zijn vijftien man sterke band met een fenomenale kopersectie ondersteund hem met opzwepende percussies in diverse muziekstijlen variërend tussen rock, pop en jazz of een combinatie daarvan. Het enige rustpunt is het bijna laatste nummer ‘All I Can’t Say’, een mooi duet met piano en trompet. Een juweel van een album! (Mister Ibe)