Meteen naar de inhoud

Toronzo Cannon. The Preacher, The Politician Or The Pimp

Toronzo Cannon (1968) groeide op in de bekende/beruchte buurt South Side Chicago waar hij al jong op straat luisterde naar Buddy Guy en Junior Wells terwijl zij binnen in de beroemde Theresa’s Lounge speelden. Pas op zijn tweeëntwintigste schafte hij zich een gitaar aan en bekwaamde zich in de reggae muziek, pas later switchte hij naar de blues na het luisteren naar onder andere B.B. King, Jimi Hendrix en buurtgenoot Buddy Guy. Lang speelde hij o.a. bij L.V. Banks en Joanna Connor (op dit album te horen op slidegitaar) tot hij in 2003 zijn eigen band vormde, The Cannonball Express en bracht drie albums uit.

Na de release van het album ‘The Chicago Way’ kreeg hij veel nationale en internationale media aandacht. Toch treedt hij alleen ’s nachts op, tijdens weekends en vakanties want zijn werk als buschauffeur bij de Chicago Transit Authority wil hij niet opgeven. In 2013 werd hij voor zijn album ‘John The Conquer Root’ genomineerd voor de Blues Music Award. Zijn stijl in zowel gitaarspel als zang is pittig, hij heeft een luide en krachtige stem en zijn gitaarspel is extravert, rauw, scherp en zeker modern. Zijn spel doet in zijn vrijheid en kracht denken aan Jimi Hendrix, maar ook aan Gary Clark Jr.

‘The Preacher, The Politician Or The Pimp’ bevat twaalf eigen composities en hij deelt ze met ons letterlijk luid en duidelijk. Hij wordt ondersteund door Roosevelt Purifoy (piano en orgel), Marvin Little (bas) en Melvin ‘Pooky Styx’ Carlisle (drums). Zoals hij zelf zegt op zijn website gaat het in de nummers niet om de solo’s maar om de songs zelf. Hij kent als buschauffeur als geen ander de sores en de problemen van de stad en hij wil dit in zijn songs bezingen: “Don’t get me wrong; I don’t want to sing this song about the pain around me, (Lord), but this is what I see, what I see”. Dit prachtige album is oprecht, het is blues en soul gebracht door een man die trots is op de Chicago-style, trots is op al zijn bekende en onbekende voorgangers die uit het diepe zuiden van Amerika naar Chicago kwamen. Hij voelt zich deel van de Afrikaans-Amerikaanse geschiedenis en draagt dat met hart en ziel uit. (Cannonball Express Music/Small Scale Music)

 

Scroll To Top