The Maes

Melbourne, Australië, daar wonen en werken de zusjes Maggie (banjo, gitaar) en Elise (mandoline, viool) Rigby aan hun mooie folky repertoire. Ooit waren ze tweederde deel van het Mae trio, nu zijn ze nog samen en hun eerste duo-CD heet simpelweg ‘The Maes’. Wat het eerst opvalt is de hoes, voorzijde en achterzijde worden opgeleukt door lieve blootfoto’s van de dames, subtiel weliswaar, met het duo in een badkuip (onduidelijk of er ook water in de kuip staat). Een symbool voor heerlijke onbedekte en goudeerlijke muziek? De muziek is van een hoge gevoelige intensiteit, met prachtige samenzang (zusjes, hè) en voortreffelijke akoestische begeleiding met, begrijpelijkerwijs) belangrijke rollen voor fiddle, mandoline, banjo, cello (Monique Clare, ook verantwoordelijk voor een derde stem) en uiteraard gitaar. Alle 10 songs zijn door de zusjes geschreven en hebben relationele problemen en geneugten als hoofdonderwerp. Denk aan een strofe als: ‘This is where I leave you, this is how we leave it.  I’ll walk you to the front gate, lean over the fence to wave you out from my driveway’ (‘Tenderness and Alcohol’). Walsjes, bluegrassachtig spel, altijd lief en rustig en met die heerlijke stemmen, een fijne CD.

Folk zoals folk hoort te zijn, de zusjes met hun celliste zorgen voor heerlijk luistergenot. (Independent).