The 40 Acre Mule, Goodnight & Good Luck

In 2005 acteerde George Clooney in de film Good Night And Good Luck. Veertien jaren later noemt The 40 Acre Mule het debuut Goodnight & Good Luck. Natuurlijk verschilt de schrijfwijze, maar de titels komen ook voor een flink deel overeen. Kennen de muzikanten de film niet? Of willen ze een ode brengen aan de carrière van de Amerikaanse acteur? Het debuut van The 40 Acre Mule is een warm opgediende pot met soul, blues en rock ‘n’ roll. Clooney zou er zomaar een dansje op kunnen doen.

It used to be called boogie-woogie. It used to be rhythm & blues. Now they call it rock ‘n’ roll. Chck Berry omschreef de muziek die hij maakte messcherp. Hij fileerde stromingen, gebruikte wat nuttig was en goed klonk en bouwde aan een prachtige loopbaan. Het is een citaat dat past bij The 40 Acre Mule. Opener ‘You Beter Run’ is een zweterige blues met volop rockinvloeden. De groep laat er geen gras over groeien, pompt de muziek in het gezicht van de luisteraar en zet het plankier in lichterlaaie. ’16 Days’ en ‘Shake Hands With The Devil’ houden het vuurtje warm. Natuurlijk wordt er even geflirt met de duivel.

‘Make Up Your Mind’ is daarna een misser.
‘You know that I Love You Baby.
You’re The Only Girl For Me.

Zo’n tekst is te simpel voor een groep die de fan in het nekvel wil grijpen. De track wemelt van de platitudes, klinkt gemakzuchtig en gemakkelijk. Gelukkig is het de enige dissonant op dit debuut.

De muzikanten kennen elkaar uit het circuit en besluiten in 2015 samen te gaan spelen. Ze spelen op elke straathoek en in elke bar waar in de buurt van het podium een stopcontact voor handen is. Na wat gespeelde nummers zijn er glazen bier en babbelen ze met de bezoekers. Zo bouwen ze aan een trouwe schare fans die materiaal op de eigen installatie wil horen.

Debuut Goodnight & Good Luck duurt iets meer dan vijfendertig minuten. Het is zo’n dampende release die in een vloek en een zucht voorbij is, een album dat ruikt naar transpiratie en dat op veel podia ingespeeld is. Opgedane ervaring en liefde voor de muziek laten zich horen op deze langspeler. The 40 Acre Mule doen nog een rondje in Amerika en mogen dan de plas oversteken om in Europa wat verhitte optredens te verzorgen. Voorlopig is er plezier met Goodnight & Good Luck! (State Fair Records)