Chris Gantry, Nashlantis

Chris Gantry is een echte Nashville-legende. Hij kwam er begin jaren 60 van de vorige eeuw terecht als beginnend singer-songwriter en bevond zich in het aangename gezelschap van soortgenoten, te weten (o.m.) Kris Kristofferson, Shel Silverstein, Eddie Rabbitt en Mickey Newbury. Allemaal waren ze bezig om naam te maken als songwriter, het was keihard werken met af en toe een optreden voor de fooienpot, dat soort leven. Het eerste succes voor Gantry kwam in 1967 toen Glenn Campbell met zijn song ‘Dreams of the Everyday Housewife’ een nummer 3 hit had in Billboard Country Charts. Daardoor volgden er tussen 1968 en 1975 drie LP’s op drie verschillende labels, een vierde opnamesessie werd pas in 2017 uitgebracht. Gantry is een man van midden 70 die over een heerlijk authentieke licht ruige en ook licht vibrerende stem beschikt. De opnames werden in Nashville gedaan, de finishing touch werd in Austin aangebracht. Naast Gantry met zijn akoestische gitaar en doorleefde stem is er aandacht voor elektrische gitaar, mandoline, cello, percussie en synthesizer met vocale bijdragen van Edith Frost en Bill Callahan. De teksten zijn uit het leven gegrepen, zoals bijvoorbeeld over zijn vriend Vince, die gevoelig en intensief wordt beschreven in ‘Vince’. Mijn favoriete nummer heet ‘Angel of Crazy’, een prachtig walsje met een aanstekelijke melodie.

Al met al was dit negende werkstuk van Gantry een leuke verrassing voor mij. Als echte fan van Kristofferson en Newbury is het leuk nog zo’n prettige verhalenverteller te leren kennen. (Drag City Records)