North Mississippi Allstars, Up And Rolling

Wyatt McSpadden is een fotograaf die in 1996 naar North Mississippi reist om lokale muzikanten te fotograferen. Hij ontmoet Luther en Cody Dickinson, zoons van Jim Dickinson. Pa Jim produceerde ooit The Replacements en Big Star en was sessiemuzikant bij The Rolling Stones en Bob Dylan. Luther en Cody besluiten de fotograaf McSpadden mee te nemen op een reis naar de wortels van de bluesmuziek. Eerste stop is de boerderij van Otha Turner. Aan de keukentafel pakken de broers Dickinson de gitaren. Al spelend komen Turner met regels voor een nummer, flarden en woorden voor een refrein en coupletten tekst. Het nummer krijgt uiteindelijk de titel ‘Call That Gone’ en is terug te vinden als titelnummer ‘Up And Rolling’ op de nieuwe langspeler van North Mississippi Allstars.

Direct na het eerste nummer wordt een volgende blues ingezet. Het is alsof R.L. Burnside aan het aanrecht staat. Uren later wordt de stekker uit het stopcontact getrokken. Een avond muziek is voorbij en het zijn de foto’s van McSpadden die herinneringen levend zouden houden.

Drieëntwintig jaren later hebben North Mississippi Allstars tien langspelers uitgebracht. De groep heeft op elk podium gestaan. In 2017 krijgt Luther Dickinson de foto’s van Wyatt McSpadden onder ogen en wordt geraakt door de beelden. The music that changed our lives was captured in these photographs. Met als inspiratiebron de foto’s reist North Mississippi Allstars naar de Zebra Ranch om de muziek vast te leggen die bij afbeeldingen hoorde.

Twaalf nummers op de soundtrack die een ode is aan muziek uit Mississippi en een fotograaf die epische beelden heeft geschoten. North Mississippi Allstars hebben daarbij iconen van de bluesmuziek uitgenodigd om mee te spelen. Mavis Staples zingt op ‘What You Gonna Do’, Jason Isbell excelleert op ‘Mean Old World’ en Cedric Burnside eert zijn vader in ‘Out On The Road’ en ‘Take My Hand, Precious Lord’ en de oude Burnside beschrijft de vormen van een van zijn talloze vriendinnen in het nummer ‘Peaches’. In alle gevallen hebben Luther en Cody de juiste toevoegingen voor de nummers gevonden.

Up And Rolling is een soundtrack met tijdloze muziek. Met veel liefde hebben North Mississippi Allstars de muziek vastgelegd en met de juiste gasten een monument voor de muziek van Mississippi gemaakt. Fascinerend en tijdloos. Per direct wil de echte liefhebber van pure bluesmuziek naar de keukentafel van Otha Turner om stilletjes te mogen luisteren naar volgende liedjes. (New West Records)

19 oktober RAMBLIN ROOTS FESTIVAL in TivoliVredenburg Utrecht