Bell Baronets, Tied Up In Red

Recensies waarin de woorden slap en inspiratieloos zijn te lezen. De Zwitsers van Bell Baronets krijgen in 2017 bij debuut The Strong One geen misselijke kritiek voor de kiezen. Het trio combineert jaren zeventig rock met de energieke popmuziek van nu. Niet zo veel mis mee, Bell Baronets zullen de internationale markt niet openbreken, maar het debuut verdient meer dan de in zuur gedoopte pen. Soms plaveit één recensie de weg voor gemakzuchtig kopiërende recensenten en had het trio wat pech met de eerste journalist.

Het debuut levert wel een keur aan optredens op. De groep schrijft nieuwe liedjes in de tourbus en boekt begin 2019 studiotijd. Tied Up In Red staat redelijk snel in de steigers, de groep is ingespeeld, barst van de adrenaline en is alles behalve ongeïnspireerd.

Opener ‘Closer” komt van de Zwitserse bergen rollen. Loodzware aanslagen op de basgitaar, zuiver gepakte akkoorden op de gitaar en een tekst die verder gaat dan het geluk met een liefje. “It’s Not Becuase Of You’ is de eerste singel en laat het gegroeide geluid van de groep horen. Het nummer krijgt veel tijd op de Zwitserse radio en er wordt reikhalzend uitgekeken naar meer materiaal.

Tied Up In Red bevat tien tracks. Het laat het verbeterde geluid van de band horen. Bell Baronets heeft de eerder genoemde invloeden aan de kant geschoven en vertrouwt meer op de eigen creativiteit. “Gold In Them Hills’ heeft de kracht van een stonergroep, maar is ook speels en licht. ‘Ain’t No Match’ begint rustig en wordt door de groep langzaam in gang getrokken. Bell Baronets neemt de tijd voor de explosie. Het getuigt van geloof in eigen kunnen om een nummer zo op te bouwen, de luisteraar even te laten wachten en dan vol enthousiasme de track af te sluiten.

‘Driven’ is het tiende en laatste nummer. Opnieuw valt de heldere productie op. Het is alsof de fan meegenomen is naar de studio, alsof de groep wil laten zien waar de kracht van de nieuwe nummers ligt. ‘Driven’ is bijna een anthem, zo’n liedje waar vroeger de aanstekers voor de lucht in gingen. The Strong One verdient geen revanche, daar was het debuut veel te leuk voor. Misschien was het geluid wat jeugdig en jongensachtig, maar het was zeker geen mislukte release. Tied Up In Red is een grote stap vooruit. Het trio laat een gegroeid en divers geluid horen. Bell Baronets verdient een goede recensie met een in heldere inkt gedoopte pen. Hierbij! (Irascible Music)