Meteen naar de inhoud

Captain Morgan Express, Naked To The Nipple (Live at Slok)

Bands vergelijken doe ik bijna nooit, maar voor Captain Morgan Express wil ik toch een uitzondering maken: ooit zag ik voor het Centraal Station in Amsterdam een straatoptreden van The Red Devils met Lester Butler op bluesharp. Het was afgeladen vol, zeker honderd mensen als het er niet meer waren. Voor mij een kippenvel-moment, dit was hoe blues gespeeld moest worden: ruig, smerig en hard, ik kon wel janken! Er zijn ook in Nederland veel goede live bluesbands, maar zonder iemand te willen beledigen, bij weinigen komt het echt uit hun ballen zoals bijvoorbeeld wel bij The Bintangs, Sweet d’Buster, Cuby & The Blizzards, King of the World en… Captain Morgan Express, ‘zo heurt het’ namelijk. De toon is gezet beste lezer. Captain Morgan Express is een Utrechtse bluesband en bestaat uit Johnny ‘Boy’ Brouwer (zang en bluesharmonica), Hans Gerrietsen (gitaar), Phil Admiraal (bas), Frank Boot (drums) en voor deze gelegenheid Pieter ‘The Nestor’ Zwerver (gitaar) De zang van Johnny is sterk, krachtig, heeft een ruim bereik en snauwt en gromt lekker. Zijn Chicago-stijl spel op de bluesharp jankt, scheurt en zweept de muziek en het publiek op. Phil en Frank vormen een stevige basis die zorgt voor een ‘opdrijvend’ effect en ja, Hans de gitarist, man hij kan spelen. Deze mannen kennen hun instrumenten zo door en door dat ze emoties kunnen omzetten in klanken van zacht tot venijnig, van juichend tot droevig, vuig en vuil.

Weer verrast de Utrechtse bluesband Captain Morgan Express ons. Dit keer met een live unplugged album genaamd ‘Naked to the Nipple (Live at Slok)’ opgenomen op 13 januari 2019 in cafe Willem Slok in Utrecht. Met name dat unplugged toont lef, ze geven zich bloot, to the nipple dus. En dat live. Met deze zeven covers laten ze zonder camouflage horen wat ze kunnen en uit welk hout ze gesneden zijn. Van het heftige ‘Chicken Shack Boogie’ (Amos Milburn), het slepende doch energieke ‘In The Middle of the Night’ en ‘Icepick’s Confession’ (James Harman) tot het opzwepende ‘Congo Square’ met mooi bongo werk en virtuoos gitaarspel; de heerlijke ‘Checking Up On My Baby’ (Sonny Boy Williams) en ‘Catfish Blues’ (Jim Jackson) en als afsluiter een ruim tien minuten lange, swingende, stompende en rollende ‘Hip Shake’ van Slim Harpo. Alvorens ze losbarsten vraagt ‘Boy’ Brouwer het publiek: “Jullie zullen wel denken, wat is hier aan de haand? Dit is namelijk de vijftigste keer dat wij optreden!” Petje af, maar volgens mij is dit nog maar het begin. Kortom een bijzonder sfeervol live album en met ruim 37 minuten tevens een goede smaakmaker voor een bezoek aan een concert van deze Captain Morgan Express, zie  (Eigen beheer)

Scroll To Top