Buddy & Julie Miller, Breakdown On Ave. South

Buddy & Julie Miller is een musicerend echtpaar, uit Nashville, Tennessee. Afzonderlijk en samen brachten ze tijdloze countryrock/folk albums uit. Nadat ze 10 jaar geleden Written In Chalk uitbrachten, kwam er geen opvolger. Door de release Breakdown On Ave. South weten we waarom. Het album namelijk staat bijna volledig in het teken van die episode. Lang verhaal kort: Buddy was óf als producer in de studio aan het werk of als tourgitarist in de begeleidingsband van o.a. Robert Plant (Band of Joy en Plant/Alison Krauss). Daardoor werd het voornemen gezamenlijk een album op te nemen almaar vooruitgeschoven. Julie vegeteerde, voelde zich verwaarloosd en ziek door fibromyalgie en depressies. De misère schreef ze van zich af in tientallen liedjes, waarvan 12 stuks uiteindelijk op het album belandde. Schuldbewust hielp Buddy de songs muzikaal uit te werken, op een manier die Julie in haar hoofd had.

Het cliché dat persoonlijke sores vaak een inspirerende voedingsbodem is voor prachtige liedjes, wordt hier met ‘overtuiging’ bevestigd. Zelden een album gehoord, dat zowel tekstueel als muzikaal zo sterk tot op het bot gaat. Veelzeggende, openhartig teksten, ijzersterke melodieën, hemelse harmonieën, fenomenale instrumentaties en prachtig doorleefde zang van beiden. De teksten komen over als een catharsis: woede, frustratie en wanhoop krijgen de vrije loop. Soms klinkt er een sprankje optimisme door. Haar prachtig klagende, nasale stemgeluid klinkt in de ballads kwetsbaar en aangeslagen. Maar in de countryrockers getergd en strijdbaar, om er samen uit te komen. Wonderschoon zijn de kleurrijke arrangementen, die de sfeer van elk liedje perfect weergeven.

Buddy is een tovenaar op elk snaarinstrument, een geluidmagiër bovendien. Dat weten we natuurlijk allang, maar soms geloof mijn oren niet. Om het voor Julie enigszins goed te maken, was hij allicht tot in elke porie gemotiveerd. Muzikaal gezien zit het tussen die twee wel weer snor: creatief, warm, intens, enerverend. Hun beste duo-album. (New West Records)