Jordi Baizan, Free And Fine

Een nieuwe Texaanse singer-songwriter dient zich aan. Jordi Baizan uit Houston, geboren uit Spaans/Cubaanse ouders, was dit jaar (2019) finalist in de prestigieuze Kerrville New Folk Competition en dat zegt wel wat! Zijn tweede CD (na ‘Like The First Time’ uit 2017), ‘Free And Fine’, mag er dan ook zijn. Opgenomen in Austin onder productie van Walt Wilkins (tevens akoestische gitaar, percussie en samen met Tina op achtergrondvocalen) en Ron Flynt (ook op bas, piano, B3 orgel, keyboards en synthesizers) en opgenomen in de Jumping Dog studio van Flynt. En met een superbegeleiding uit de Texaanse muziekhoofdstad. Wat te denken van ons aller Chip Dolan op piano, Wurlitzer piano en orgel, onze eigen Bart de Win op accordeon, Corby Schaub op steel gitaar, Rich Brotherton op mandoline en Libby Koch in een drietal nummer op harmony vocals. Een heerlijke country/folk CD met als hoogtepunt het magistrale ‘Pictures On The Wall’. De meeste van de 11 songs op de CD verhalen over gebeurtenissen in zijn directe omgeving, een buurman overlijdt onverwacht, Jordi’s huis gaat ten onder in een orkaan (hij dankt de buren die hem daarna hielpen in het slotnummer ‘Heroes All Around Us’), bovenburen zijn te luidruchtig (‘Footsteps On The Ceiling’), misschien wordt het ‘Time To Leave The Neighborhood’.

‘Free And Fine’ komt bij mij heel aangenaam binnen. De songs zijn subtiel, de begeleiding geweldig, de sfeer is ‘rustig brandend haardvuur – wel hout natuurlijk’. Lang leve Texas, lang leve Brian Kalinec, de eigenaar van Berkalin Records, die artiesten als Jordi Baizan een kans geeft. Jordi is begin september in ons land, twee maal is hij dan in Vlaardingen te beluisteren, zie zijn website. (Berkalin Records)