The Commonheart, Pressure

Clinton Clegg is de frontman van The Commonheart. De groep uit Pittsburgh geeft met het album Pressure een visitekaartje af dat er wezen mag. De langspeler telt tien nummers en elke track is raak. The Commonheart staat voor soul, blues, rock. De groep mengt ingrediënten om te komen tot nummers die bol staan van emotie en energie.

The Commonheart telt acht leden. De groep speelt al vele jaren, maar komt pas in 2016 met debuut Grown. De release krijgt goede kritieken en de groep reist stad en land af om op te treden. Clegg wordt veelvuldig vergeleken met zangers als Joe Cocker en Charles Barkley. Daarmee doen de critici de zanger tekort. Clegg beheerst de langzame soul, laat met zijn stem de luisteraar schuifelen op de dansvloer, maar schiet net zo gemakkelijk in een hoge versnelling en knalt er vuige rock ‘n’ roll uit. Pressure is – dus – het tweede album van de groep en de groei van de groep door het vele optreden is duidelijk te horen. Pressure is de stap naar het grote publiek. The Commonheart gaat van de kleine achteraf zalen naar de grote podia.

Opener ‘Show Me The Light’ knalt de boxen uit. Dampende soul beneemt de luisteraar de adem. Een album openen op dit niveau lijkt gewaagd, maar The Commonheart houdt het niveau met gemak vast. Volgend nummer ‘Wait’ begint met een heerlijk bas loopje. Clegg zingt voor zijn geliefde. I was a drifter, when I found you. En natuurlijk effent de liefde het pad naar een mooi leven en vooral goede muziek. Titelnummer ‘Pressure’ is een nummer voor kippenvel. I need help with the pressure, zingt Clegg. Hij heeft hulp nodig, vraagt dat vol emotie. De zanger wil zich niet verliezen in drank of andere middelen.

Drie nummers onderweg en de luisteraar heeft ruim tien minuten Clegg leren kennen en hoort de soul en blues van een ingespeelde rockgroep. The Comonheart legt de lat hoog en tikt hoog niveau met gemak aan. ‘Memory’ is een dansvloerslijper. De emotie spat de huiskamer in of de concertzaal door. ‘Do Right’ is de eerste singel en scoorde in diverse hitlijsten heel behoorlijk.

Pressure duurt iets meer dan zevenendertig minuten. Na een eerste en een tweede keer beluisteren is het indrukken van de playknop logisch. Pressure is zo’n plaat die bij elke luisterbeurt beter wordt. Op de site van de band staat een lange lijst met optredens in Amerika. Een korte toer door Nederland om de pracht plaat Pressure te promoten zou een fantastisch idee zijn. Voorlopig gewoon nog een keer in de huiskamer luisteren naar The Commonheart. (Julian Records)