Vidar Busk, Daniel Eriksen, Stig Sjøstrøm, Hustle & Flow

Vidar Busk is een bekende, veel gelauwerde Noorse blueszanger, gitarist, componist en producer. Al op zeer jonge leeftijd vertrok hij naar Amerika waar hij samen met verschillende musici optrad en toerde. Terug in Noorwegen begon hij zijn eerste band Vidar Busk and His True Believers waarmee hij drie albums maakte. In 1994 kreeg hij de Smugetprisen en later in 1998 en 2003 ontving hij de Spellemanprisen, de Noorse Grammy Award. Ook de Noor Daniel Eriksen is een blueszanger en gitarist en eveneens winnaar van de Spellemanprisen in 2014 en enkele andere prestigieuze muziekprijzen. Hij staat bekend om zijn sensationele slide-gitaar spel en noemt dit zelf ‘arctic slide’ in verband met zijn geboorteplaats Tromsø, boven de poolcirkel. Hij werkt veel samen met de eerder genoemde Vidar Busk, maar ook met drummer Stig Sjøstrøm, de derde musicus op dit album. Hij komt oorspronkelijk uit de jazz-scene en heeft daarnaast meegewerkt aan vele theaterprojecten. Samen vormen deze drie muzikanten de band Back Porch Republic waarmee zij jarenlang hebben getoerd in Amerika (met name in de zuidelijke staten), Scandinavië en Rusland. Moe maar ervaren van het leven ‘on the road’ zijn ze de studio ingedoken om een album te maken dat precies weergeeft wat zij voelden, meemaakten, hoorden, ondergingen en zagen tijdens hun reizen. Het album heet ‘Hustle & Flow’ naar de gelijknamige misdaad/muziekfilm uit 2005 die een Academy Award won voor Best Original Song. Trouwens voor liefhebbers van het genre zeker een aanrader. Het album is prachtig geworden. Mooi helder geproduceerd door de heren zelf en Kyrre Fritzner, een bekende Noorse musicus en producent. Duidelijk ook live gespeeld. Het is ook een zeer gevarieerd album geworden door de verschillende stijlen die te horen zijn als country ballads, boogie, rock&roll, rockabilly en dampende stompin’ blues.

Zowel Vidar Busk als Daniel Eriksen zijn gitaristen van het rauwe spel. De gitaren worden aan het werk gezet en vaak lijkt het of de distortion niet via een stompbox komt maar door overstuurde versterkers. Een sfeervol album is het zeker geworden. (BlueMoodRecords)