Robben Ford en Bill Evans, The Sun Room

Gitarist Robben Ford (California, speelde in de band Yellowjackets en heeft mogen spelen met o.a. Miles Davis, Joni Mitchell, George Harrison, Kiss, hoe uiteenlopend kan je het bedenken ) en saxofonist Bill Evans (niet te verwarren met de – helaas al geruime tijd geleden overleden – jazzpianist van die naam) zijn een duo dat vaak samenwerkt. Op de website van bluesmagazine staat een foto van een optreden van het duo in De Boerderij in Zoetermeer in juni 2010, maar ook in de jaren 90 van de vorige eeuw speelden ze al samen. Op de nieuwe CD van het duo worden de heren begeleid door drummer Keith Carlock en bassist James Genus (speelde met een groot aantal grootheden uit de jazz als Lee Konitz, Michael Brecker en Chick Corea). De muziek is een mengsel van blues, jazz, funk en soul en er wordt met hoorbaar genoegen gespeeld. Alle 9 nummers zijn door de heren zelf gecomponeerd en dat werkt een extra mooie improvisatiegolf in de hand. Met name in het nummer ‘Big Mama’ (6’40”) horen we zeer fraai spel van beide heren op elektrische gitaar en – vooral – sopraansax. Funky as hell, mede dankzij de adequate begeleiding (drummer Carlock mag zich in dit nummer extra uitleven). Maar wie doet toch de vocals op ‘Gold On My Shoulder’? Ik gok op Ford.

Voor de liefhebbers van eigentijdse jazz met vooral veel soul en funk is dit een absolute aanrader. Ook goed bij een aangenaam feestje. (V2 Records)