Terry Allen + The Panhandle Mystery Band, Pedal Steal + Four Corners

Dankzij het label Paradise of Bachelors worden de liefhebbers van de muziek van Terry  Allen op hun wenken bediend. Na releases van belangrijke albums als Juarez en Lubbock (On Everything) is het nu de beurt aan minder toegankelijk werk van deze Amerikaanse alleskunner. Ik ben altijd een beetje jaloers geweest op mensen die over zoveel  gaven beschikken. Terry is niet alleen muzikant, maar vooral beeldend kunstenaar/schilder.

Paradise of Bachelors trakteert de liefhebber nu op een kartonnen boekwerk met drie  cd’s, een LP en een boek van 28 pagina’s. Allereerst is er een heruitgave van de soundtrack Pedal Steal. Dit album uit 1985 bevat muziek dat gemaakt is voor The Margaret Jenkins Dance Company. Deze zogenaamde ‘country-concrete sound collage’ is gebaseerd op het leven van de steelspeler Wayne Gailey uit New Mexico. Naast Spoken Word is er muziek te horen van onder meer LLoyd Maines en Richard Bowden.

Voor het eerst zijn nu vier hoorspelen van Allen op cd uitgebracht. Het betreft hoorspelen die tussen 1986 en 1993 door de National Public Radio zijn uitgezonden. Torso Hell gaat over het vreselijke lot van een Vietnam-veteraan. Vervolgens het hoorspel Bleeder. Dat gaat over het turbulente leven van een jeugdvriend van Terry Allen, namelijk Danny Parrish. Reunion (A Return To Juarez) is een bewerking van het album Juarez. Een roadtrip naar dit Mexicaanse grensplaatsje. Tenslotte is er het hoorspel Dugout. Dat gaat over Allen’s vader (professionele honkbalspeler) en moeder (Barrelhouse pianiste). De hoorspelen bevatten gesproken tekst afgewisseld met flarden muziek.

Dit project is vooral de moeite waard voor de echte liefhebber van het werk van Terry Allen. Degene die niet bekend zijn met zijn geweldige oeuvre raad ik aan om eerst maar eens te beginnen met het geweldige dubbelalbum Lubbock (On Everything).