Drivin N Cryin, Live The Love Beautiful

Ik zag altijd meer in een nieuwe release van Kevn Kinney, dan in nieuw werk van zijn rockband Drivin N Cryin uit Atlanta, Georgia. Voor mij ligt zijn grootste kracht in het brengen van eenvoudige, melodierijke en krachtige songs. Niet zelden voert hij songmateriaal van DNC over de top, al staat er op elke plaat wel een aantal pareltjes. Naar Live the Love Beautiful, luister ik echter met heel veel plezier. Het is een boeiende mix van geweldige rockvariaties en gevoelige Americana, bewerkstelligt in een prima balans van gedreven rockers en krachtige tranentrekkers – de groepsnaam indachtig, én in veel van de 11 songs voorzien van kritische teksten over het Amerika van nu.

Het album opent met fantastische rock ‘n’ roll in Free Ain’t Free: rustig intro, gesproken zang en dan die overweldigende elektrische gitaren en Kinney’s aparte, fijngeknepen zang, toewerkend naar een intense climax. Step By Step doet qua melodie, arrangement en soulvol koortje (niet voor het laatst) denken aan Jason Isbell. Spies is een staccato stamper, vurig en furieus. Kalmer gaat het toe in het titelnummer: rustige melodie, psychedelische sfeer, huilerige zang, wegstervend outro. In If I’m Not ThereI’ll Be Here gaat de zweep er opnieuw over: galopperend tempo, aangejaagd door synthesizer, lyrisch orgelgeluid, rollende mondharmonica, overstuurde gitaren, in echo gedrenkte zang en geweldige drum-roffels. Het prachtige lied Ian McLagan is een ode aan het voormalig lid van The Small Faces, de in 2014 overleden en in Amerika alom gewaardeerde toetsenist. In het catchy Over And Over blikt Kinney terug op zijn debuutjaar jaar: zijn eerste zelf gemaakte album, vol liedjes over jeugdige liefdes, dat  hem met weemoed vervult. Om ten slotte te eindigen met Sometimes I Wish I Didn’t Care, een schitterende ballad over een ooit misgelopen liefde, al bekend van het album Comin’Round Again, het soloalbum uit 2006.

Live the Love Beautiful is een sterk, dynamisch en energiek album, voornamelijk live opgenomen in Nashville, o.l.v. Aaron Lee Tasjan, voormalig tourgitarist van DNC, en die eveneens meespeelt op orgel, piano en akoestisch gitaar.(eigen beheer)

Drivin N Cryin is live te bewonderen tijdens Ramblin’ Roots op zaterdag 19 oktober in Tivoli/Vredenburg, Utrecht.