Russ Tolman, Goodbye El Dorado

Russ Tolman is van origine een Californische rootsrocker met punkachtergrond. Zijn muzikale bezigheden zijn terug te volgen tot het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw. Tussen 1983 en 1990 was hij met zijn band True West behoorlijk populair, zijn zeven solo-CDs zijn verschenen tussen 1986 en 2000, daarna is het lange tijd stil, tot er in 2013 een single van hem uitkwam, gevolgd door nog drie singles in 2016 en nu dus een interessante en aandacht verdienende volledige CD. Deze CD, ‘Goodbye El Dorado’ gaat vergezeld van de in 2017 uitgebrachte CD met maar liefst 20 tracks van zijn solo-CDs en de single ‘Los Angeles’ uit 2013, een nummer dat ook op zijn nieuwe CD staat, het is de opener. Dit uitgebreide overzicht laat Russ Tolman kennen als een echte rocker, met inderdaad punkrandjes en hier en daar pop (‘The Best is Yet to Come’ en ‘Stuck Like Glue’ uit 1994, ‘Monterey’ en ‘Loser’s Club’ uit 1998) en country (‘Something About a Rowboat’ uit 1992). De nieuwe CD heeft een gezellige uitstraling, de songs lijken vooral bedoeld om het schitterende zonnige California te prijzen, met titels als ‘California Winter’, ‘North Hollywood Dream’, ‘Almost Heaven’ (Southern California is dit volgens Russ, hij bezingt het in een aangenaam walsje), uiteraard ‘Los Angeles’, ‘Yuba City’ (een stad in het noorden van California). In de begeleiding horen we, naast Russ en zijn akoestische gitaar meer gitaar, bas, drums, percussie, piano, pedal steel (Tom Heyman) en – als extra smaakmaker trompet (het doet soms Mexicaans aan), accordeon, orgel en mandoline.

Een hoopvol gestemde en aangename CD, deze ‘Goodbye El Dorado’ met zijn lofzangen op Californië. Met daarbij dat leuke overzicht van Tolman, met ook hierop weer de nodige lofzangen op de staat waar hij woont. (Blue Rose Records)