Elaina Kay, Issues

Schrijven, spelen en toeren. De afgelopen jaren groeit de Amerikaanse muzikante Elaina Kay van een onschuldig meisje naar een volwassen vrouw. Ze leert met publiek om te gaan en ontdekt de liedjes die op het podium de aandacht van het publiek vast houden. Of in haar eigen woorden:
I’m not that small-town girl anymore, I run with the boys.

Voor Issues bleven uiteindelijk acht nummers over, het debuut duurt iets meer dan dertig minuten. Elaina Kay musiceert muziek die van het platteland komt, de rodeo wordt naar hartenlust gereden. Achter haar spelen The Texas Gentlemen countryrock die tientallen jaren oud klinkt en toch heel erg van 2019 is. Producer Paul Cauthen weet precies de juiste snaar bij Kay te raken. Haar verhalende proza is kwetsbaar en persoonlijk, maar net zo vaak krachtig en energiek. Daarnaast durft ze de luisteraar te verleiden.

Iets meer dan drie minuten duurt opener ‘Daddy Issues’. Kay speelt met het beeld van het kleine meisje, de situatie van de kwetsbare dochter. Ze ziet haar vader op televisie nadat hij is opgepakt. ‘Extra, extra read all about it,’ kopt het in de kranten.

‘Widow’s Watch’ is klassieke country met een jankende pedal steel. De vrouw is alleen thuis en wachtend op haar man voelt ze zich weduwe. ‘Cheating Me Out of Love’ gaat over trouw en ontrouw. Zoals in alle nummers neemt Kay geen stelling, komt ze niet met hoogdravende conclusies. Ze heeft haar verhalen in haar liedjes gegoten. De muziek klinkt in alle gevallen prettig en overtuigend, de teksten zijn het beluisteren en overdenken waard.

‘Rodeo’? Natuurlijk, minimaal een keer per jaar is het feest en wordt er gestreden met de deiren en de zwaartekracht. In het nummer verliezen de heren en de dames de controle op de ruggen van de paarden. Afsluiter ‘Wild Horse’ opent met piano. Kay zingt een wildebras te zijn, maar gaandeweg blijkt de branieschopper vooral in staat een mooie countrytrack te zingen.

Elaina Kay heeft de juiste mensen naar de studio gevraagd en heeft een goede selectie gemaakt van door haar geschreven nummers. Issues is een goed geslaagd debuut met maar een nadeel. Dertig minuten muziek is kort voor een serieuze kennismaking. Voorlopig is er Issues, een lang(?)speler die naar meer smaakt. Op een volgende release gewoon dertien of veertien nummers! (Rocking C Records)