Eilen Jewell, Gypsy

Een favoriete van velen, deze Eilen Jewell uit (na vele jaren Boston momenteel) Boise, Idaho. Haar muziek bestrijkt diverse genres, Americana, Blues, Country, Rock, Rockabilly, Folk en Honky-Tonk. Haar muziek beschrijft ze zelf als ‘country-flavored and blues-infused contemporary folk, including healthy doses of rockabilly and surf’. Haar samenwerking met de geweldige guitarist Jerry Miller is al vele jaren gaande en ieder die Eilen en haar band (waarin haar echtgenoot, drummer Jason Beek) ooit live heeft mogen genieten is direct fan geworden. Geweldig! In totaal is Eilen nu (inclusief sidekick ‘The Sacred Shakers’) aan haar twaalfde CD toe, met deze Gypsy is ze na een uitstapje in de blues (‘Down Hearted Blues’, 2017) weer helemaal terug bij haar eclectische mengsel van stijlen. De meest opmerkelijke track is ’79 cents (The Meow Song)’, waarin een zingende zaag en de nodige blazers te horen zijn en het slot vaudeville-achtig klinkt. De honky-tonk komt met ‘Miles To Go’ en ‘These Blues’, rock is te horen in ‘Beat The Drum’ (met fiddle in de hoofdrol, dat wel) en ‘Working Hard For Your Love’, ‘Gypsy’, ‘Fear’ en ‘Who Else But You’ zijn gevoelige folkliedjes, ‘Witness’ klinkt als een popsong uit de jaren 60 (ook hier blazers) en ‘Hard Times’ is de blues. En altijd is er de sublieme begeleiding van Eilen’s geweldige band, wat een klasse!

Eilen brengt een heerlijk gevarieerde Americana-CD, Gypsy bewijst eens te meer haar geweldige klasse. (Signature Sounds Music)