Jason Ringenberg, Stand Tall

Singer-songwriter Jason Ringenberg is al een jaar of 35 in beeld. Zijn producten kwamen en komen tot ons vanuit diverse invalshoeken, want Jason kent vele verschijningsvormen. Zo waren er in 1982 Jason & The Nashville Scorchers, die vanaf 1984 Jason & The Scorchers heten, met als laatste (11e) cd in 2002 ‘Wildfires & misfires’. Sinds 1992 brengt hij ook solocd’s uit, met aandacht voor de kinderen sinds 2003, het jaar waarin hij Farmer Jason geboren laat worden (met de cd ‘A day at the farm with farmer Jason’, speciaal bedoeld voor ‘children of all ages’). Maar de laatste soloCD dateert alweer van zo’n 15 jaar terug. In zijn liner notes vertelt Jason dat hij eigenlijk was gestopt met CD’s uitbrengen, alleen zijn farm was nog in beeld. Maar toen kwam een vreemd verzoek: ‘Of hij het zag zitten om een maandje in een cabin in Sequoia Park te verblijven om daar de omgeving te genieten en wat concerten te geven ter plekke. En – zowaar – de inspiratie kwam terug, er ontsprongen bijzondere songs en dus een CD. Een heerlijke CD. Kwalificatie ‘punk’ covert een aantal van de songs, zoals ‘John The Baptist Was a Real Humdinger’ en mijn persoonlijke punkfavoriet ‘God Bless The Ramones’ – over een tournee van deze figuren in Texas in 1982. De begeleiding is in de bekwame handen van o.m. Fats Kaplin op fiddle/steel guitar/harmonica/oud/pennywhistle, George Bradfute op diverse gitaren, zijn oude makkers Tom Miller (drums) en Gary Gibula (bas, gitaar en arrangementen) en Steve Ebe op drums.
Een bijzondere CD, met ook een heerlijke cover van het onsterfelijke ‘Hobo Bill’s Last Ride’ (Jimmy Rodgers, jaren 20). Eervolle vermeldingen voor de opener, een soort western orchestratie met blazers en wat dies meer zij – denk aan muziek uit de Western series van de jaren 50 en 60, zoals Rawhide, prachtig. En de hoofdprijs gaat naar ‘Many Happy Hangovers To You’, hoe bedenk je het.

Jason Ringenberg is back!!!! En hoe!!!! Beter dan ooit, zou ik willen zeggen. (Independent).