Bon Iver, I, I

Lang op gewacht en eindelijk verschenen. I, I. En na de eerste luisterbeurt is er vooral verbazing. De nieuwe langspeler van Bon Iver bevat dertien nummers en veel van die liedjes bevatten slechts vegen muziek, kunnen nauwelijks liedjes worden genoemd, klinken als amper uitgewerkte ideeën in de studio, zijn geluidjes, aangeslagen toetsen op piano, maar ook verrassende gastmuzikanten. I, I verdient zo´n lange nauwelijks duidelijke zin als recensie, een volgorde woorden die verbaast en nauwelijks iets duidt. I, I is (pop)muziek met heel veel rafelranden.

Justin Vernon maakt muziek onder de naam Bon Iver. Debuut For Emma, Forever Ago werd gecomponeerd in een hut in de bergen. Vernon plakte geluiden achter elkaar, typte tekstflarden en leek geen moment op zoek naar een liedje. Hij gaf de gecomponeerde ideeën titels. Daarbij groef Vernon diep in de eigen zielenroerselen. De liedjes die op For Emma, Forever Ago en volgende platen staan zijn in alle gevallen persoonlijk.

I, I begint met een soundscape. ´Yi´ heeft geen richting en is 32 seconden geraas. Spannend geluid maar zonder richting. Volkomen onduidelijk waarom dit het openingsnummer is. Volgende track ´iMi´ heeft iets van een melodie, de luisteraar kan even meebewegen, er is sprake van een liedje. Daarna is ´WE´ een compleet nummer, vooral muziek, een song, een complete track met een kop, een middenstuk en een kont.

´Holyfields´ is daarna weinig meer dan de aanloop naar een track, gefreak, iets meer dan drie minuten richtingloze muziek. Vijfde nummer ´Hey, Ma´ heeft meer dan drie minuten dezelfde klanken, mooi geluid maar opnieuw richtingloos. En dan is er het zesde liedje. U (Man Like), de luisteraar veert op, een echte song, verwart niet, er is luisterplezier. Bruce Hornsby begeleidt op piano. Bon Iver, met de oude meester op de achtergrond, op zijn best.

´Sh Diah´ is naar het einde van I, I een prachtige soulballade. Afsluiter ´RABi ´ is zo´n liedje met een mooi intro dat verandert in een mantra, woorden die monotoon klinken en als een eindeloze herhaling gezongen worden.

I, I is een typische Bon Iver release. De luisteraar heeft geen idee hoe de Amerikaan de liedjes op een podium achter elkaar zal plakken en de aandacht zal vast houden. Het is ook een productie die alleen in de studio van Justin Vernon kan zijn gemaakt. Ongrijpbaar, bij momenten weergaloos en net zo vaak zweverig. Nog maar eens luisteren. (Jagjaguwar / Konkurrent)