Chuck Hawthorne, Fire Out Of Stone

Meet Chuck Hawthorne, singer-songwriter from Austin, Texas. Er verscheen in 2015 een debuutCD van hem, geproduceerd door de Austinse Canadees Ray Bonneville. Helaas is deze CD aan mij voorbijgegaan, ik zal Ray erom vragen. Chuck heeft een carrière in de militaire wereld achter de rug, schreef een aantal songs over zijn ervaringen in die wereld, ontmoette Bonneville en toen was er ‘Silver Line’. Nu is er de follow-up, geproduceerd door Walt Wilkins (tevens high strung gitaar en percussie) en Ron Flynt (tevens bas en bariton gitaar) en opgenomen in de bekende studio van Flynt, de Jumping Dog Studio in Austin. Er staan 10 prachtige songs op de CD, 9 ervan zijn van Hawthorne, de afsluiter, ‘I Will Fight No More Forever’ is van de hand van de in 2017 overleden Texaanse klasbak Richard Dobson (lees mijn verhaal over de laatste CD van Dobson (‘I Hear Singing’) in ons cafe. Chuck Hawthorne komt over als een geweldig begenadigde singer-songwriter, zijn songs zijn prachtig geconstrueerd, zijn stem is donker en indringend, de begeleiding is – zoals te verwachte was – meer dan voortreffelijk. Naast de eerder genoemde Texanen horen we o.m. Marian Brackley (fiddle, viola), Ray Bonneville (harmonica), Geoff Queen (steel gitaar) en Libby Koch op harmonie vocals. Hoogtepunten op de CD zijn ‘Sara’s All The Way’, ‘Worthy Of The Sea’ (met een zingende steel gitaar in de begeleiding) en ‘New Lost Generation’.

Chuck Hawthorne is een echte Texaanse balladeer. Een oprechte ontdekking, deze uitmuntende singer-songwriter. Dat wordt bestellen, dus…. Voor de fans van Kristofferson en – vooral – Blaze Foley. (Independent)