Todd Thibaud, Hill West

Todd Thibaud is al sinds het eind van de jaren 80 van de vorige eeuw muzikaal bezig. Hij groeide op in Burlington, Vermont (niet ver van de Hoofdvestiging van ijsgigant Ben & Jerry’s), ging in 1987 naar Boston om een muzikale carrière op te bouwen, hetgeen in eerste instantie in een rockband uitmondde, The Courage Brothers, goed voor twee CDs in de vroege jaren 90. Hij besloot solo verder te gaan, bracht in 1997 zijn eerste solo-CD uit, ‘Favorite Waste Of Time’, een redelijk succesvol album, waarvan songs werden gebruikt voor TV-series. We komen hem in de jaren na 2002 tegen in het samenwerkingsverband van singer-songwriters onder de naam Hardpan, o.m. in ons land te bewonderen. Met ‘Hill West’ is hij aan zijn (telfout voorbehouden) 12e solo-CD toe. Het is een fraaie, mooi ingetogen en subtiel gebrachte CD met 11 nieuwe songs. De begeleiding is heerlijk kleinschalig, naast Todd op gitaar en harmonica is er veel ruimte voor multi-instrumentalist Sean Staples (mandoline, bouzouki, bariton ukulele, banjo, fiddle, bas, akoestische gitaar en vocals) is er ruimte voor meer bas, drums, piano en elektrische gitaar. In de lyrics is weer veel relationeel gedoe te beluisteren, getuige titels als ‘Reckless Heart’, ‘Life Worth Living’, ‘Find Your Love’, ‘Edge Of Breaking’ en ‘Disappear Instead’. Ik citeer een strofe uit de afsluiter, “Fourt Of July’: ‘She used to dance all alone by the bar at the back of the room, and she’d smile to herself when the band played her favorite tune. I never got her name, but I think about her just the same. Tonight the stars in the sky look like the fourth of July and I’m wondering how to place the blame’.

Gedegen en aangenaam singer-songwriter werk van een prima artiest. Geen nieuwlichter, deze Thibaud, maar een man die zijn vak verstaat en prima songs weet te pennen en te brengen. (Blue Rose Records)