Bobby Rush, Sitting on Top of the Blues

Wie van mening is dat musici altijd jong en mooi moeten zijn en het woord rollator-rock voor in de mond heeft, stopt hier beter met lezen. Bobby Rush, of Emmett Ellis Jr. wat zijn echte naam is, is een man die met muziek geboren is, vijfentachtig jaar geleden! Zijn vader was predikant en begeleidde zichzelf op gitaar en harmonica tijdens de diensten, van een vreemde heeft hij het dus niet. Op zeer jonge leeftijd was hij al bevriend met Elmore James, Boyd Gilmore en Johnny ‘Big Moose’ Walker en vormde als tiener met hen een band. Hij deed zich ouder voor door een snor op te plakken zodat hij met zijn band in de ruige lokale ‘juke joints’ te kunnen spelen. In 1953 verhuisden zijn ouders en hij naar Chicago waar hij al snel opging in de Chicago bluesscene en bevriend raakte en speelde met legendarische namen als Muddy Waters, Etta James, Howlin’ Wolf en Jimmy Reed. Daarna volgde een stroom van releases van singles en LP’s die regelmatig de gouden status kregen. Ook ontving hij diverse onderscheidingen als de Blues Music Award (17 keer), een Grammy Award en meerdere nominaties en in 2006 werd hij toegelaten tot de Blues Hall of Fame. Dit is zijn muzikale leven in een hele, hele kleine notendop; voor zijn bijzondere levensloop en muzikale geschiedenis verwijs ik je graag naar zijn eigen website.

Na de Grammy Award in 2017 voor zijn vorige album ‘Porcupine Meat’ komt Bobby Rush opnieuw met een uitstekend album: ‘Sitting on Top of the Blues’, zijn 26ste studioalbum. Typerend voor zijn manier van spelen is dat hij meerdere stijlen samenvoegt zoals de Chicago blues, Afrikaans-Amerikaanse folklore en soul. Zelf noemt hij het ‘folk-funk’. Prachtig is het akoestische nummer ‘Recipe for Love’ waarop hij zichzelf begeleidt op gitaar en bluesharp. Het is een album geworden dat blijft boeien door zijn veelzijdigheid, goede heldere productie en hoge muzikale kwaliteit en kracht. Een parel en aanrader voor de liefhebber van blues en soul (Deep Rush Records/Thirty Tigers).