Dalton Domino, Songs From The Exile

Het is een understatement te zeggen dat Dalton Domino her en der in goten heeft gelegen. Na diverse malen te zijn opgekrabbeld mag hij graag vertellen over zijn belevenissen. Op Songs From The Exile doet hij dat in dertien nummers en neemt er bijna vijftig minuten de tijd voor. ´Welcome Home´.

In 2015 debuteert Dalton Domino. Onder eigen naam verschijnt een release met klassieke country. Invloeden te over, maar wat overblijft is de klasse van een jong en vooral eigenwijs muzikaal talent. Domino verzuipt na artikelen met louter lof bijna in de drank en de drugs. Hij schrijft ondanks diverse verslavingen nieuwe nummers. In 2017 is er Corners, een langspeler die vooral verhaalt over duivelse dilemma´s. De drank en de drugs palmen de muzikant in, de artiest verliest met een zekere regelmaat en gaat kopje onder in de verslavingen. De enige juiste uitgang is de muziek, het schrijven gebruiken om verder te komen dan de alcohol en de naald.

My own personal rock bottom. I learned that the mistakes and ghosts of the past are okay to befriend.
Dalton Domino zegt in de aanloop naar Songs From The Exile – opnieuw – te hebben gestreden met zijn persoonlijke duivels, met de drugs en de drank. Hij voelde de bodem van de spreekwoordelijke put en schreef op die plek de liedjes voor zijn derde album. Natuurlijk mogen junks graag verhalen over die avonturen in genoemde goten, maar Dalton Domino lijkt niet te koketteren met de belevenissen uit zijn verleden en de gevolgen van succes.

Domino trok naar Dauphun Street Sound, een studio in Mobile, Alabama. Hij rekruteerde muzikanten als gitarist Doug Pettibone (John Mayer, Lucinda Williams), drummer Brad Rice (Ryan Adams, Jason Boland) en plaatselijke giganten als Aaron Watson en Pat Green. Genoeg muzikale kwaliteit om van een derde album een gigant te maken.

Dalton Domino schrijft liedjes die in eerste instantie simpel klinken. Countryrock zoals The Rolling Stones maken, countryballades zoals Hank Williams die uit de mouw schudde en countrysongs zoals Gram Parsons schreef. En met het noemen van al die namen wordt Dalton Domino tekort gedaan. De nummers op Songs From The Exile zijn zo verslavend als de fles in de koelkast en de naald die op tafel ligt.

Songs From The Exile is een fantastisch album. Dagelijkse consumptie van de dertien liedjes blijkt na twee of drie keer draaien noodzaak. ‘Welcome Home’ is het afsluitende liedje. Dalton Domino is terug op de plek waar hij hoort, in de eredivisie van de countryrock. En nu op tournee! Nuchter blijven en de avonturen onderweg gebruiken als onderdelen voor volgende liedjes is het simpele advies. ‘Welcome Home’! (Lightning Rod Records)