Meteen naar de inhoud

Sam Baker, Horses And Stars

Een gitaar, een fles drinken en een plankje om het ritme met zijn laars te tappen. In juli 2018 verzorgde Sam Baker wat optredens in The Imagine Event Center in Buffalo, New York. Bij enkele nummers liep er een recorder. Baker wilde leren door de liedjes op een later tijdstip terug te luisteren. Op 20 juli werd het volledige optreden opgenomen.

Singer-songwriter Sam Baker debuteert in 2005 met de langspeler Mercy. In zijn jeugd luistert hij naar de muziek die zijn ouders draaien. Johnny Cash vertelt hem verhalen verpakt in muziek. Baker gaat zelf verhalen schrijven en speelt er muziek bij, is zeker in het begin van zijn loopbaan meer auteur dan musicus. Met weinig woorden vertelt hij de geschiedenissen van eenvoudige mensen. Naast Johnny Cash zijn John Prine, Townes Van Zandt en Guy Clarke invloeden, Baker sluit aan in de rij van muzikanten die met weinig woorden veel zeggen. Nooit is er euforie, altijd is er hoop zelfs als deze moeilijk bereikbaar is. Sam Baker, geboren in 1954, brengt met Horses And Stars zijn zesde langspeler uit. Live opgenomen met een minimum aan applaus en een maximum aan zeggingskracht.

‘Boxes’ opent het concert. Heel even kraakt het zetten van de vingers op de snaren van de gitaar door de speaker. Dan is er het verhaal over een vrouw en haar verzamelde spullen. Op ansichtkaarten en brieven is het verhaal van een leven te lezen.

I Love You Is Written Inside.

‘Thursday’ verhaalt daarna over de eenzaamheid na een scheiding. Ondersteund door de zes snaren van een gitaar speelt Baker een tweede breekbaar lied.

Alcoholisme, racisme, verslavingen en eenzaamheid. De karakters in de liedjes van Baker beleven veel en veelal geen geluk. Dat betekent niet dat luisteren naar deze troubadour droevig of depressief maakt. De liedjes zijn gemakkelijk te volgen, Baker vertelt ze met overtuiging en vult ze met prachtige details. ‘Angel Hair’ is een nummer over het engelenhaar in de kerstboom. Voor de versiering in de boom hangt, is er meer dan genoeg ellende gepasseerd. In ‘Mennonite’ is er de zoektocht van een jongeman naar de liefde. Aan een bar ontmoet hij een jonge, wat verlopen vrouw.

She’s standing at the bar
She’s got a push up bra for extra support
The boys fell like pigeons, they fell like leaves
Strong pale legs, red boots to her knees
Who’s to say what love is

Schitterende zinnen over een ontmoeting waarbij het onduidelijk is wat de opbrengst voor de betrokken mensen zal zijn.

‘Pretty World’, het titelnummer van de tweede sololangspeler uit 2007, sluit Horses And Stars af. Twaalf nummers lang is Baker op 20 juli 2018 door zijn oeuvre gewandeld. Hij heeft gezongen over de schoonheid van dingen en zoekt deze vaak in de details. Het album is gestoken in een hoes die door Sam Baker is gemaakt. De schilderijen laten paarden zien die met vegen van een kwast op het doek zijn gezet. Het is een beeld dat past bij de kracht van de gespeelde verhalen. Horses And Stars telt twaalf nummers en verdient twaalf sterren. (Independent)

Scroll To Top