Parachute

De twee schoolvrienden Will Anderson (gitaar, piano en zang) en Johnny Stubblefield (drums) uit Charlottesville, Virginia USA richtten begin jaren 2000 de pop-rockband Sparky’s Flaw op. Later voegden zich Kit French (keyboards, saxophone en zang), Alex Hargrave (bas) en Nate McFarland (gitaar en zang) bij de band. Enige jaren later werd de bandnaam verandert in Parachute en werd het debuutalbum uitgebracht, genaamd ‘Losing Sleep’ in 2009. Het album werd goed ontvangen: het nummer ‘Back Again’ is te horen op de game Band Hero en de nummers ‘She Is Love’ en ‘Under Control’ werden gebruikt in televisiereclames van Nivea. Op oudejaarsavond 2009 speelden zij voor meer dan een miljoen toeschouwers samen met The Jonas Brothers en Taylor Swift op Times Square, New York. Daarna ging het hard; de albums ‘The Way It Was’ in 2011, ‘Overnight’ in 2013 en ‘Wide Awake’ in 2016 waren allen succesvol en kregen hoge noteringen in de charts. Ondertussen werd er flink getoerd, eerst alleen in Noord Amerika, maar later werd ook Europa aangedaan met goed bezochte optredens in met name Engeland, Ierland, Duitsland, Denemarken en Nederland.

De sound van Parachute kenmerkt zich vooral door de vrij hoge zangstemmen en heldere, melodieuze songs. De arrangementen zijn beslist pop te noemen en bijna altijd in een positieve, majeure mode. Op zich niets op tegen, maar in de meer uptempo songs neigt het sterk naar bubblegum en na verloop van tijd gaat dat toch op z’n minst vervelen, temeer omdat de zangpartijen altijd in dezelfde hoge registers zitten. Een heel album wordt dan al snel teveel van het goede. Zo ook op hun nieuwste album ‘Parachute’ dat eigenlijk makkelijk inwisselbaar is met hun vorige releases. Voor de liefhebber en fan zal dit een welkome uitbreiding zijn, zelf kreeg ik na een paar keer luisteren de behoefte aan een portie stevige rock&roll als compensatie. (Parachute Music/Thirty Tigers)