Lula Wiles, What Will We Do

Even verduidelijken: Lula is niet Lulu, Lula Wiles is niet één dame, maar een trio uit de omgeving van Boston. De samenstellende dames zijn Isa Burke (zang, gitaar, fiddle), Eleanor Buckland (zang, fiddle, gitaar)en Mali Obomsawin (zang, bas), op de CD horen we incidenteel Sean Trishka op drums. Voordat ze dit trio vormden waren ze alle drie actief in de traditie van folksongs en fiddle tunes, onder meer tijdens een kampeerweekeind in Maine. Het samen muziek maken was zo heerlijk, het deed de dagelijkse beslommeringen naar de achtergrond verdwijnen en deed contouren van een betere wereld opdoemen. Dan begrijpt iedereen de sfeer op deze heerlijke akoestische CD. Lula Wiles rijpte tijdens hun studie aan het fameuze Berklee College of Music in Boston met hulp van de levendige muziekscene aldaar. Als belangrijke invloeden noemen de dames Woody Guthrie, Elizabeth Cotton en Hazel Dickens, betere uitingen van FOLK zijn bijna niet denkbaar. Toch geeft Lula Wiles een modern tintje aan hun muziek: een beetje pop, wat vervormd gitaarspel, een vleugje dissonantie in de meerstemmige zang, waardoor een onmiskenbaar eigen muziekwereldje ontstaat.  De songs zijn originals op de titeltrack (een Ierse ballad met een eigen twist, dat wel) en ‘The Pain Of Loving You’ (een liedje van Dolly Parton/Porter Wagoner uit 1971, we kennen het verder o.m. van Emmylou Harris/Dolly Parton/Linda Ronstadt op ‘Trio’uit 1987). Mijn favoriet op de CD is het prachtige walsje ‘Good Old American Values’ met de nodige kritiek op het Amerikaanse expansionisme: ‘Good old American cartoons, Indians and cowboys and saloons, it is all history by no and we hold the pen anyhow’.

Een zeer verrassende topper in het folkgenre. Volwassen zang en spel, heerlijke begeleiding. (Smithsonian Folkways)