Markus Rill and the Troublemakers, Songland

Om zich als songwriter en muzikant verder te bekwamen in Americana, verbleef de Duitse singer-songwriter Markus Rill midden jaren 90 een tijdje in Austin, Texas. En met succes. Onder anderen Bonnie Raitt en Tom Waits namen een liedje van hem op, en als muzikant ontwikkelde hij zich gaandeweg zo goed dat er inmiddels 9 studioalbums zijn verschenen, inclusief Songland.

Zijn de meeste van zijn albums nogal introvert en ‘n tikje eenvormig van karakter, de 15 songs op Songland bieden wat meer variatie en klinken bovendien vitaler. Uitbundig wordt het ook nu vrijwel niet, maar een mooie toevoeging op de aloude vertrouwde mix van folk, country en rock zijn de ingrediënten uit soul en gospel. Dynamiek en intensiteit worden erdoor versterkt. Rill schrijft mooie, persoonlijke teksten. De algehele muzikale sfeer is laid back. Zeker zodra diens wat hese, niet al te zeer aansprekende manier van zingen bijval krijgt van de soulstem van Elisabeth Lee en van Robert Oberbeck, is het behaaglijk onderuitzakken. Al doen enkele rechttoe rechtaan countryrockers je wel even opveren. Over de begeleidingsband The Troublemakers niets dan lof. Naast Markus Rill (ook mede-producer)op gitaren en harmonica, is er Maik Garthe op elektrische (bariton)gitaar, dobro en banjo; Chris Reiss op elektrische- en staande bas; Ecki Hüdepohl op (e)piano, orgel, accordeon, harmonium; Leonardo von Papp op drums en percussie. Onder leiding van mede-producer Achim Sauer zorgen zij voor een uitstekend, open en warm geluid. (Blue Rose Records)