John McDonough, Can You See Me Now

John McDonough woont en werkt in Austin, Texas. Als singer-songwriter is hij al 22 jaar actief en in het grootste deel van die tijd was hij ook nog werkzaam als psychotherapist, maar daar stopte hij 8 jaar geleden mee om zich vervolgens volledig op zijn muziek te werpen. Dat leverde inmiddels drie CD’s op die mij volledig zijn ontgaan. Dat zulks jammer is kan ik concluderen na het beluisteren van zijn vierde CD, van dit prachtige ingetogen album met daarop 10 mooie, gevoelige songs. Begeleid door zijn akoestische gitaar en daarnaast medeproducer Kevin Butler (elektrische gitaar en drums), Cote Gramling op keyboards, piano en orgel, Steve Bernal, bas, Cody Rathmell/Jolie Goodnight backing vocals en Niamh Tahy op viola komen de boodschappen van John gevoelig door. Het betreft – zoals zo vaak – relaties, getuige titels als ‘Maybe It’s You That Needs To Leave’ (prachtig orgelspel in dit nummer), ‘She Brings Salvation’, ‘I Ce ould Use Some Faith’ en ‘Can You See Me Now’. In de pers wordt zijn zang en diepgang vergeleken met Harry Chapin en Elton John en zijn songwriting met Damien Rice. Dat McDonough ook kan rocken horen we in de ruim 5 minuten van ‘I Waited For You’. Maar het gevoelige werk overheerst, luister naar het prachtige ‘My Back Turned Towards The Dead’.

Een naam om te onthouden, een CD om te gaan beluisteren. Grote verrassing, deze Austinite! Hij komt vast ons land binnenkort plezieren met zijn mooie songs. (Independent)