Mandolin Orange, Tides Of A Teardrop

De grote zaal van Paradiso was in mei  volgepakt met enthousiaste bezoekers bij het concert van Mandolin Orange. Deze band uit Chapel Hill is dus heel populaire bij de Nederlandse Americana-liefhebbers. Het duo Andrew Marlin  (gitaar, mandoline) en Emily Frantz (viool, gitaar) debuteerde in 2010 met het in eigen beheer uitgebrachte album Quiet Little Room. Daarna kwam het echtpaar onder contract bij Yep Roc Records. Onlangs verscheen hun zesde album Tides Of A Teardrop. Het album staat in het teken van verlies en de 10 liedjes hebben een rustige ingetogen sfeer.

In de eerste track Golden Embers zingt Andrew: Loss has no end, it binds to our connection. Het is een helende wijze om met verdriet  om te gaan. Andrew Marlin verloor op 18 jarige leeftijd zijn moeder. In de song Mother Deer en vooral ook Suspended In Heaven geeft hij een kijkje in zijn ziel: Mother is gone, her journey’s unending, she’s leaving this shore for the sea of all-knowing. De meeste leadzang neemt Andrew voor zijn rekening, maar op Into The Sun zijn de rollen omgedraaid. Emily zingt prachtig op dit Fleetwood Mac  achtige nummer. De meeste liedjes klinken zeer loom en ingetogen. Het is een aangename mix van bluegrass, folk en country. Denk daarbij aan het latere werk van Alison Kraus. Lonely All The Time is een echte tearjerker, zoals wij die kennen uit de klassieke country. Daarnaast is Like You Used To een prachtige moderne Old Timey-song met de prachtige stem van Emily op de voorgrond. Het album sluit af met een hoogtepunt namelijk Time We Made Time. Een emotioneel geladen song waarin Andrew alles nog eens treffend samenvat:  It’s time we made time just for talking, it’s time we made time to heal….

Tides Of A Teardrop is een ingetogen schijf met een aangename serene sfeer. Een groeiplaatje om lekker bij te onthaasten.