Blue Moon Marquee, Bare Knuckles & Brawn

In openingstrack ‘Big Black Mamba’ zit alles wat Blue Moon Marquee typeert. De stem van A.W. Cardinal die huist tussen Louis Armstrong en Tom Waits, de staande bas van Jasmine ‘Badlands Jass’ Colette en de talenten die dit duo om zich heen verzamelt. Pianist Darcy Phillips laat de toetsen rammelen, Jimmy ‘Hollywood’ Badger schuifelt sensueel over de vellen van zijn trommels en de blazers Jerry Cook en Jack Garton bollen de wangen. ‘Big Black Mamba’ heeft blues, jazz en swing. Elke dansvloer zal vollopen met proper geklede duo’s die elkaar vastpakken om na ruim vier minuten galant afscheid van elkaar te nemen. ‘Smoke Rings For My Rider’ is de volgende track, dus tijd voor een filtersigaret gestoken in een exclusieve houder.

Op het podium speelt Blue Moon Marquee door. Beïnvloed door Lonnie Johnson, Louis Armstrong, Blind Willie Johnson, Charley Patton, Screaming Jay Hawkins, Tom Waits en Django Reinhardt staat het duo superieur musicerend op de planken. Bare Knuckles & Brawn is de derde langspeler van het duo en een bijna logische opvolger van de voorgaande releases. De blues heeft een rafelrandje meer, de soul grijpt wat dieper naar binnen, de blazers spelen net iets verder weg van de microfoons en de vocalen zijn wat scherper. Bij alles staat de hoge kwaliteit van het gebodene voorop en kleeft de op vele podia opgedane ervaring aan het geluid.

De thema’s van de teksten zijn nauwelijks veranderd. Vanaf een afstand bezingen Cardinal en Colette geluk en ongeluk. Ze kijken vanaf het podium naar de geneugten van het publiek en hengelen af en toe een verhaal met ellende binnen. Elf keer is de opbrengst een mooi nummer.

De twee albums die eerder verschenen werden overladen met prijzen. In intieme clubs en op grote festivals overtuigden Blue Moon Marquee de bezoekers. Bare Knuckles & Brawn bevat elf nummers die moeiteloos passen in de al vele jaren fraaie setlist. Het zou mooi zijn als ze deze zomer zouden overkomen voor wat optredens in het zonnige Nederland. Bezoek Blue Moon Marquee dan vooral. (Creative BC / Factor)