Heather Nova, Pearl

Gegrepen worden door één liedje tijdens het fitnessen… Het overkwam mij na de zoveelste luisterbeurt van Heather Nova’s “Pearl”. De tekst, zang en het muzikale arrangement daaromheen sloeg op een moeizame liefdes relatie die ik al een tijdje volg. Echte liefde of…? De observator mag en wil zich er niet mee bemoeien, maar heeft zo zijn gedachten. Zoiets! Luister naar het liedje See Yourself! Vooruit dan een paar zinsnede die insloegen.

Sister shine a light on your grace and beauty
Why can’t you see yourself?
You were just a child holding tight
In those ocean swells

You think everybody else has got it made
But can’t you see we’re all in pieces
Cause when you’re broken then you’re open
When you’re open then you’re living
When you’re living you are light

Het is Heather Nova ten voeten uit. Met de release van Pearl lijkt Heather Nova alle open eindjes op haar vorige albums aan elkaar knopen. Zoals gezegd, het kwartje viel niet meteen. Vanzelfsprekende liedjes als The Wounds We Bled, All The Rivers en Rewild Me waaiden met het grootste gemak aan mij voorbij. Over The Fields, voelde als een uitdaging. Heather Nova’s vergevinggezindheid, aan het sterfbed van de man die haar ooit misbruikte slaagde erin mij opnieuw te overtuigen.

And all apologies and all the damage done
Somehow you never found the key
It’s coming to you now as you head into the sun
Over the Fields you go…

Pearl is een bewonderenswaardige plaat, gevuld met prima tijdloze melodieuze popsongs. Heather Nova herleeft haar leven op deze plaat en is daarbij beslist niet over een nacht ijs gegaan. Een mooi bruggetje naar het liedjes Walk This World, dat op Oyster (1994) stond. Er is veel gebeurd in de tussenliggende tijd. Pearl lijkt routinematig gemaakt te zijn, diegene die de moeite neemt komt erachter dat schijn bedriegt.