Dan Navarro, Shed My Skin

In de jaren tachtig schreef de Amerikaan Dan Navarro samen met Eric Lowen de hit ‘We Belong’ voor Pat Benatar. Niet veel later vroegen de vier dames van The Bangles het duo naar de studio te komen om nummers voor langspeler Everything (1988) te schrijven. Het duo besloot onder de naam Lowen & Navarro te eigen materiaal uit te brengen en een aantal succesvolle albums volgden. In 2004 werd er ALS geconstateerd bij Eric Lowen. Het duo bleef samenwerken tot zijn dood in 2009. In 2010 verscheen Keep The Light Alive: Celebrating The Music Of Lowen And Navarro. De opbrengsten van deze release gingen naar ALS, USA, een organisatie die onderzoek doet naar medicijnen om deze ziekte te tackelen.

Een lange inleiding vol data en namen. Het nieuwe album van Dan Navarro vraagt om die informatie. Op Shed My Skin wordt verhaalt over Eric Lowen. In nummers als ‘Bulletproof Heart’, ‘Straight To The Heart Of Me’ en ‘Hard For Me Now’ zijn de herinneringen bijna tastbaar aanwezig. Navarro kiest niet voor slappe, sentimentele woorden, maar herdenkt zijn muzikale vriend in heldere zinnen. Het heeft hem tijd en veel moeite gekost het verlies een plek te geven in zijn leven en in zijn loopbaan.

Het is zeker niet alleen maar kommer en kwel op Shed My Skin. Herinneringen geven ook vaak kracht of leveren mooie uptempo songs op. ‘New Year’s Day’ is een mooi voorbeeld van een nieuwe start op een uitgelezen moment. Die keuze levert een bijna vrolijke track vol levenslust op.

In afsluiter ‘Wichita Lineman’ wordt de schrijvers pen nog eenmaal in de bron van pijn en misère gedompeld. Het door Jimmy Webb geschreven liedje krijgt een mooie uitvoering. Daarmee kent Shed My Skin een fraaie afsluiter. Dan Navarro heeft een release gemaakt waarbij het af en toe fijn treuren is. En net zo goed mogen de singer-songwriter en de luisteraar opgewekt en vele ervaringen rijker vooruit kijken. (Blue Rose Records)