Rich Hopkins and Luminarios, Back To The Garden

Toch knap om na zoveel albums uitgebracht te hebben nog steeds met een nieuw en vooral boeiend exemplaar te komen. Vanaf de tachtiger jaren is Rich Hopkins al actief in The Sidewinders en later tot begin jaren negentig  met The Sand Rubies. Daarna startte hij zijn eigen band The Luminarios met als resultaat in 1994 het eerste album ‘Dirt Town’ en daarna om het jaar een nieuwe release plus vele toernee’s binnen de V.S. en Europa waarbij opvalt dat hij bijzonder populair is in Duitsland; zie ook de live registratie genaamd ‘3000 Germans Can’t Be Wrong’ en ‘Live at the Rockpalast’. Ook zijn albums worden uitgebracht op een Duits label. Maar goed, maakt niet uit, laten we onze buren ook iets goeds gunnen. Wie zijn albums beluisterd hoort een gestage stijging van kwaliteit, met name ook door de medewerking van zijn vrouw Lisa Novak, bekende zangeres en multi-instrumentalist uit Texas, die mede tekende voor de productie en de teksten op dit album als voor de zang en gitaar. Zijn muziek wordt wel gerangschikt onder de dessert-rock en wellicht om dat te bevestigen opent het eerste nummer van het album, Acoma Mary, met het geluid van een ratelslang. Een dijk van een openingsnummer met een weergaloze solo van gast-gitarist Steve ‘The Deacon’ Hunter, bekend van samenwerkingen met Lou Reed (intro van ‘Sweet Jane’), Peter Gabriel (akoestisch intro van ‘Solsbury Hill’), Alice Cooper, Jack Bruce, Aerosmith en vele, vele anderen. De andere, zeker ook goede, musici zijn Damon Barnaby (gitaar), Russell Lee (drums), Paul Beebe (bas, drums, gitaar en piano), Mike Therieau (bas), Derin Murphy en Derin Waddler (drums), Lars Goransson (gitaar, keyboards) en Jon Sanchez op gitaar, piano en orgel. De rest van de nummers zijn allen van hoge kwaliteit en buitengewoon divers waarbij de dessert-rock wordt afgewisseld door songs die doen denken aan de folkrock van de jaren zestig (‘The Garden’), de Westcoast muziek uit diezelfde periode (‘Another State Of Mind’), maar ook poprock in het nummer ‘Get Off The Telephone’ en countryrock met ‘Always Away’. Ik heb mij bij het beluisteren geen moment verveeld, integendeel, het is echt een album wat beter wordt naarmate je het vaker draait. Al had van mij Steve Hunter best nog een nummertje mogen meespelen.

De afsluiter, het door Lisa Novak geschreven The Garden, is ronduit prachtig met een fraaie mix van akoestische en elektrische gitaren en roept bij mij heimwee gevoelens op naar de jaren zestig. Dit album is een toppertje! (San Jacinto Records)