J. Peterson, Translation Blues

Bellwether! In Minneapolis werkten een aantal muzikanten aan een mooie loopbaan. Commercieel succes en genieten van het schrijven van prachtige country liedjes gingen niet altijd gelijk op. De groep rond Jim Peterson wist de harten en de installaties van liefhebbers van hartverscheurende alt.country jarenlang te halen.

Debuut Turnstiles verschijnt in 1998. Een kleine tien jaren later is er Seven And Six, met materiaal dat de groep jaren eerder schreef. De kwaliteit van de songs van Bellwether is altijd hoog geweest en de vermelding van het jaar van uitgifte van het album is daarbij niet of nauwelijks belangrijk. Peterson doekt uiteindelijk de groep op en zoekt zijn geluk in de plaatselijke scene van Minneapolis. Hij verleent muzikale diensten, speelt mee op releases van groepen die zijn ervaring goed konden gebruiken en schrijft in rustig tempo nieuwe liedjes.

In 2018 reserveert Peterson een paar uren studiotijd en neemt wat tracks op. Hij nodigt bevriende muzikanten uit Bellwether uit en werkt aan muziek. Het worden songs die in de toekomst bij de nieuwe en bekende luisteraars zouden eindigen. Muziek van Peterson is van 2018, maar ook jaren oud. De Amerikaan heeft de gave tijdloze alt.country nummers te schrijven. Daarbij is de muziek in beelden te vatten. ‘Good Luck’ heeft een smekende mondharmonica in een verlopen café in een verlaten deel van een dorp, in ‘Northern Town’ is er de verandering van een oude woonwijk naar een moderne straat vol jonge mensen die geen weet hebben van de geschiedenis. In ‘The Road Divides’, een bluesballade, wordt droevig verhaalt over een vergaan verleden. Droefenis levert in het geval van Peterson een gevoelig liedje op. In afsluiter ‘Its Late’ zijn de rimpels in het voorhoofd van de artiest bijna te tellen. Peinzen, terugkijken naar andere tijden, overleven en mee willen en kunnen doen anno 2019.

Met slechts zeven songs op een release laat J. Peterson horen nog niet te zijn uitgeteld. Nostalgie, mooie en soms ook pijnlijke herinneringen leiden tot iets meer dan zesendertig minuten indrukwekkende muziek. (Pony Records)