Left Lane Cruiser, Shake And Bake

Fat Possum Records is een klein muzieklabel in Amerika met veel grote namen onder contract. Niemand liet de swampblues beter klinken dan R.L. Burnside, The Black Keys brachten Thickfreakness (2003) en Rubber Factory (2004) via het label uit. Om maar wat namen te noemen. De twee leden van Left Lane Cruiser Frederick ‘Joe’ Evans (gitaar en stem) en Pete Dio (trommels en percussie) zijn fan van het label en spelen muziek die perfect zou passen bij de releases van Fat Possum Records.

Left Lane Cruiser maakt Amerikaanse bluesrock met een stevige wolk moerasdamp. In 2006 verschijnt debuut Gettin’ Down On It op Hillgrass Bluebilly Records. Met uitzondering van Slingshot in 2014 verschijnen de negen langspelers bij Alive Records. Het duo nodigt incidenteel Jason Davis uit voor een vette muzikale partij op orgel.

Shake And Bake is een typerende langspeler voor Left Lane Cruiser, begint overrompelend en klinkt onmiddellijk nieuw én bekend. Opener ‘Two Dollar Elvis’ duurt iets langer dan twee minuten. En dan is het nummer ook af. Geen tierlantijnen, geen versiersels, gewoon twee minuten en een paar seconden en dan door naar ‘Shake And Bake’. Met hetzelfde gemak en overeenkomstige intensiteit gebruikt Left Lane Cruiser meer dan vier minuten voor het titelnummer. Volgt ‘Smoke Keep Rising’ en na iets meer dan drie minuten is er bij de luisteraar de opvatting dat deze uitsmijter elk concert afsluit. Left Crane Cruiser dendert door. “Breaking You Down’ klinkt vanuit een naar olie ruikende garage. De straat is leeg en er rolt een wolk stof voor de wind uit. ‘Smooth Commander’ is een eerste rustpunt. Er is een intro van ruim dertig seconden, er is even geen rush, geen dwingend tempo, er is tijd voor een drankje. Vervolgens wordt alle rust de zaal uitgeschopt met ‘Roll Me’. Dik, vet, intens, geurend en scheurend, blues en rock, garage en achteraf zaaltje en vooral heel veel bewegende muzikaliteit rond de navel van de luisteraar.

Tien nummers op Shake And Bake. ‘The Waltz’ is de aankondiging van het slot, de aanloop naar het laatste nummer. De track opent met een muzikaal smerige gitaarsolo. Muzikaal en smerig horen (!) zelden bij elkaar, maar bij Frederick ‘Joe’ Evans passen de twee naadloos. De sticks van Dio sturen de zware drumgeluiden naar de luisteraar. Het ritme is staccato binnen een song die veel langer zou mogen duren dan vijf minuten. ‘Detroit House Party’ is een titel met een knipoog en de perfecte soundtrack voor een afsluitende moshpit.

Shake And Bake is de elfde langspeler van een onvermoeibaar duo uit Fort Wayne, Indiana. Het is de ideale instap naar de muziek van Left Lane Cruiser. En daarna door naar die eerdere albums van dit fascinerende tweetal muzikanten. (Alive Records)