Quaker City Night Hawks, QCNH

Studioplaat nummer vier van een trio dat in een garage in een heel gewone Nederlandse straat drie of vier keer per week zou kunnen repeteren. Laat de hond uit en wandel langs die werkplaats en door de openstaande deuren klinkt muziek, die met de week beter wordt. Het repetitiekot van Quaker City Night Hawks staat echter in Fort Worth, Texas en het zal een genot zijn om de hond daar uit te laten!

QCNH is een groep die in elke recensie vooral vergelijkingen scoort. The Allman Brothers, The Band, Lynyrd Skynyrd, recensenten typen moeiteloos een regel vol met namen. En daar wordt QCNH tekort mee gedaan. Bij de tien nummers op het nieuwe album passen inderdaad namen van groepen die als inspiratiebron hebben gediend, maar nergens kopieert het drietal goedkoop.

QCNH heeft opnieuw gekozen voor een breed palet aan muzikale stijlen. Southern rock in opener ‘Better In The Morning’, een flinke scheut soul in de bluesrocker ‘Suit In The Morning’, ‘Colorado’ is vlot lopende country en ‘Pay To Play’ is kale Americana waarbij Sam Anderson vocaal excelleert. Ruim tien minuten onderweg en het zou vergelijkingen kunnen regenen, maar er is vooral bewondering voor de kwaliteit van de liedjes.

Naast Sam Anderson (vocalen en gitaar) bestaat QCNH uit David Matsler (vocalen en gitaar) en Aaron Haynes (trommels en percussie). In veel van de tracks hebben ze vrienden uitgenodigd om de sound te complementeren. Dat pakt wonderwel goed uit. ‘Fox In The Henhouse’ is Amerikaanse rock en bij elk concert een prachtige afsluiter voor meezingend publiek. Bij ‘Hunter’s Moon’ is er onmiddellijk de gedachte aan Golden Earring, om toch een keer een naam te noemen. David Masler zingt als Barry Hay en de groep plamuurt het liedje met spetterende riffs dicht. Heerlijke rock. ‘Elijah Ramsey’ is een breekbaar nummer over een buurtgenoot uit een ver en verdwenen verleden. QCNH durven in een klein lied het experiment aan te gaan en klinken bijna als een Oosters collectief.

‘Freedom’, om een laatste track te noemen, is heerlijke dansrock. Voor het podium zullen de fans de haren laten dansen, in het achterste deel van de zaal knikken de fans van het eerste uur tevreden mee. QCNH is nog altijd een veelzijdig en kleurrijk bandje, maar heeft niet eerder een release uitgebracht die zo divers en dynamisch klinkt. Klasse plaat! (Lightning Rod Records)