Duke Robillard Band, Ear Worms

Duke Robillard: drie cd’s met Roomful of Blues, drie cd’s met de Fabulous Thunderbird, daarnaast zo’n dikker dertig cd’s onder eigen naam en op ongeveer op een zelfde aantal als gast of begeleider te horen. Kan zo’n muzikant na ruim veertig jaar je nog verrassen? Ja en nee. Muzikaal eerlijk gezegd niet echt meer. Aan de andere kant, na zoveel jaar nog een prima album met verfrissend gitaarspel uitbrengen is toch wel bijzonder te noemen.

De band bestaat naast gitarist Robillard uit Bruce Bears (toetsen), Mark Teixeira (drums) en Brad Hallen (bas). De drie eerstgenoemden nemen ieder één nummer vocaal voor hun rekening, daarnaast heeft de band zes gastvocalisten uitgenodigd die in totaal nog zeven nummers voor hun rekening nemen. Daarnaast zijn nog een handjevol gastmuzikanten te horen. Duke neemt weer een duik in het rijke verleden van de Amerikaanse muziekgeschiedenis en komt met rock & roll als ‘Sweet Nothin’s’, bekend van Brenda Lee, ‘Dear Dad’ van Chuck Berry en ‘Rawhide’ van Link Wray, daarnaast werk van Goffing/King, Bob Dylan, Allen Toussaint, de Aaron Neville en anderen. ‘You Belong To Me’ is het onvermijdelijk gladde smooth jazz nummer op het album. Slechts één nummer van de hand van mister Robbilard zelf, het lekker rockende “Don’t Bother Trying To Steal Her Love’, dat toch wel de nodige overeenkomsten heeft met Chuck Berrys’s ‘You Never Can Tell’, wat overigens verder geen afbreuk doet aan de kwaliteit van het album.

Zwakken nummers zijn er niet te vinden. Sommige nummers verdienen een extra vermelding, zoals het door Chris Cote gezongen ‘Living With The Animals’, de instrumentale traditional ’Careless Love’, het door Bob Dylan geschreven folk nummer ‘I’m Lonesome Hobo’ met Mark Cutler (gitaar en zang) en het heerlijke ‘Yellow Moon’ dat gezongen wordt oor drummer Mark Teixeira.

Toch weer een album dat opgezet wordt en direct tot het eind wordt afluistert. Er worden spannender en verrassender album uitgebracht, maar op slecht weinig wordt zo heerlijk gemusiceerd als op het gemiddelde Duke Robillard album. En dit album, wederom uitgebracht op zijn eigen Stone Plain Records, is bovengemiddeld.