Jerry Leger & The Situation, Too Broke To Die

Jarenlang langs de weg voor een carrière met slechts enkele hoogtepunten. Jerry Leger mag graag met geluk en ongeluk spelen, verhaalt met ironie over de dieptepunten in een loopbaan die al vele jaren duurt. Gelukkig is het fijn om op te treden en af en toe een plaat uit te brengen. Bij die optredens is Too Broke To Die op de tafel met merchandising te vinden.

Jerry Leger brengt in 2005 de eerste liedjes uit. De Canadees schrijft country, maakt uitstapjes naar rock ‘n’ roll, gooit wat muzikale olie op het vuur met rockabilly, maar gaat ook een breekbare ballade niet uit de weg. In 2008 zijn er lovende recensies voor Me & The Horse, maar na wat optredens droogt het enthousiasme op. Er zijn te weinig optredens om de plaat te promoten. Na wat anonieme releases verschijnt in 2018 Nonsense And Heartache en is er een herhaling van de geschiedenis. Fans drukken de release aan het hart, Leger doet met zijn begeleidingsgroep The Situation wat optredens en het wordt weer stil. Het label Golden Rocket Records besluit wat exemplaren van Too Broke To Die van de tafel met merchandise te grissen en stuurt exemplaren de wereld in. Zo ook naar Real Roots Cafe.

Too Broke To Die is een retrospectief. Liedjes uit de jaren 2005 tot en met 2019 hebben een plek gekregen in de rij van eenentwintig nummers. Het zal voor velen een prachtige kennismaking zijn, een ontmoeting die vraagt om verder te zoeken naar releases uit de loopbaan van de Canadees.

Negenzeventig minuten op deze verzamelaar. Zelfs voor de fan die veel of alle releases van Jerry Leger in de kast heeft staan is het een geweldig overzicht. Veel hoogtepunten en van elke release zijn de juiste nummers geplukt. ‘Factory Made’ is een geweldige rockballade, ‘The Big Smoke Blues’ is opzwepende bluesrock en ‘It Don’t Make The Wrong Go Away’ is breekbare alt.country. ‘Beating The Storm’ en ‘You Really Got It So Bad’ zijn niet eerder uitgebrachte tracks en geven Too Broke To Die een extra impuls.

Zo is nummers noemen nummers vergeten. De zuurpruim zal zeggen dat de keuze voor eenentwintig nummers op een release getuigt van een tekort aan kritische zelfreflectie. Too Broke To Die bewijst dat Jerry Leger & The Situation vooral heel veel goede muziek hebben gemaakt. En het uitbrengen van een of twee mindere tracks op een prachtige verzamelaar vraagt moed. Jerry Leger is ‘too broke to die’, maar mag nog vele jaren prachtige muziek blijven maken. De fans zullen bij die tafel met merchandise de juiste aankopen blijven doen. (Golden Rocket Records)