The Steel Wheels, Over The Trees

Trenton Andrew Wagler durft in de liedjes die hij componeert zijn twijfels te beschrijven. De Amerikaan gaat de vragen over alledaagse beslommeringen niet uit de weg. Daarnaast is er het nadenken over de problemen van het klimaat en de opwarming van de aarde. Wagler stipt de problemen en pretendeert niet de wijsheid in pacht te hebben. Hij formuleert geen gemakkelijke antwoorden. The Steel Wheels maakt energieke country- en rootsmuziek. Over The Trees is het zevende album in wat intussen een mooie carrière is. Naast de reguliere releases brengt de groep concerten op vinyl uit. De fan kan op die manier genieten van de optredens van de groep uit Virginia, USA.

Naast Trent Wagler bestaat The Steel Wheels uit Eric Brubaker (viool), Brian Dickel (Bas) en Jay Lapp (gitaar en mandoline). Na de langspeler Wild As We Came (2017) sluit percussionist Kevin Garcia aan. Het geluid van de groep wint met dit vijfde lid aan kwaliteit en diversiteit. Op Over The Trees trekt de groep alle registers open en komt met elf parels, die bij draaitijd alleen maar beter worden.

Opener ‘Rains Come’ wordt gedragen door percussie. Het verhaal van de ark van Noah en de hedendaagse strijd tegen mensen, die de problemen van de opwarming van de aarde wegwuiven worden aan elkaar gemusiceerd. ‘Rains Come’ bevat geen antwoorden, maar vraagt om aandacht voor de kwesties. ‘Keep On’ verhaalt over de zoektocht naar antwoorden, over niet opgeven en doorgaan. Er zijn altijd en overal vragen en soms zijn antwoorden moeilijk te vinden. Wagler laat zich niet stoppen en musiceert door voor een betere wereld.

‘Falling’ opent met de mandoline, de basgitaar valt in, daarna is de tekst gezongen door Wagler. Het lijkt eenvoudig, klinkt tijdloos en de luisteraar is na iets meer dan drie minuten een mooie muzikale ervaring rijker. ‘Something New’ slaat de weg in naar de moerassen van Virginia, de geur van het platteland heeft een plek in de muziek, uptempo, een nieuw nummer in de aloude traditie van countryrock. ‘Get To Work’ is een simpel nummer over de satisfactie van het dagelijkse werken. Lang niet altijd levert een baan tevredenheid op en toch hijst de arbeider zich elke dag in de overall of het pak en gaat op weg. Herkenbaar voor elke luisteraar in drie regels tekst.

Wake Up In The Morning And Get To Work.
We Got A Lot Of Work To Do.
So Get To It.

‘Time To Rest’ is een breekbaar nummer over de moeite van het leven houden van de dagelijkse relaties. Wagler noemt het nummer een ode aan Levon Helm van The Band. Het geluid van de groep die furore maakte in de zestiger en zeventiger jaren, resoneert in het nummer. Afsluiter ‘This Year’ is de schitterend a capella gezongen afsluiter die vraagt om optimisme.

Over The Trees is een collectie songs over het overleven van dagelijkse problemen. De langspeler is opgedragen aan Norah Brubaker. Violist Eric Brubaker verloor zijn dochtertje eerder dit jaar aan een plotselinge ziekte. Door die gebeurtenis krijgt Over The Trees een extra lading. Doorgaan na verlies en het opnieuw vinden van wat geluk in het leven zijn bij tijden zware opgaven. De muziek op Over The Trees helpt. (Big Ring Records)