Joy Williams, Front Porch

Singer-songwriter Joy Williams is actief sinds het begin van deze eeuw. Haar titelloze debuut verscheen in 2001, daarna kwamen er in totaal 4 CD’s en vier EP’sVan 2009 tot 2014 vormde Joy samen met John Paul White het duo ‘The Civil Wars’. Joy ontving maar liefst vier Grammy awards voor haar werk met The Civil Wars. ‘Front Porch’  markeert de terugkeer naar solowerk na de periode met Civil Wars. Het is een mooi persoonlijk album met prachtige folksongs. De spaarzame begeleiding is van o.m. gitaar, steel gitaar, mandoline, dobro en fiddle en is ingetogen en effectief, een tweede stem leukt dikwijls de songs op. De titel ‘Front Porch’ refereert aan dat typische Amerikaanse verschijnsel van de overdekte additie aan een woonhuis. Je zult er van alles kunnen aantreffen, zegt Joy, zoals kinderspeelgoed, een verroeste brievenbus, een mat met ‘Welcome’ erop en uiteraard een of meer schommelstoelen. De relaxte sfeer van de Front Porch komt terug in de twaalf songs op de CD. De songs zijn zonder uitzondering geschreven met collega-songwriters, waarbij met name de namen van Thad Cockrell, Liz Rose en Natalie Hemby (luister naar het adembenemend gevoelige ‘The Trouble With Wanting’).

Het moge duidelijk zijn, deze CD is een echt hoogtepunt in de productie van 2019 tot dusver. Komt er een nog mooiere folk-CD uit dit jaar? Vrijwel onmogelijk. Die stem, die songs, die begeleiding, dit is een CD voor optimaal genieten. A Real Joy to listen to. (Thirty Tigers Records)