Eriksson Delcroix, The Riverside Hotel

Tien nummers in iets meer dan zesendertig minuten. Is The Riverside Hotel een gewone langspeler? Heeft het vijfde album van Eriksson Delcroix liedjes van telkens iets meer dan drie minuten? Zijn het heel gewoon nummers met coupletten en refreinen? Bij een eerste beluistering zou men dat kunnen denken, maar niets is minder waar. The Riverside Hotel is een grote stap vooruit op de paden waar country, blue grass en Belgische rock samenkomen. Gestoken in een hoes waar de luisteraar eindeloos naar kan kijken is het  meer dan goed toeven in The Riverside Hotel. Zeker en vast!

Bjorn Eriksson en Nathalie Delcroix zijn geliefden, getrouwd en een duo dat muziek maakt onder de naam Eriksson Delcroix. Het debuutalbum verschijnt onder de achternamen van het duo in 2014. Ver daarvoor is er onder de naam The Partchesz een release met countrymuziek. Deze release wordt in eigen beheer uitgebracht en bevat experimentele, elektronische  bewerkingen van klassieke country nummers. Vermeldenswaardig is de soundtrack voor de film The Broken Circle Breakdown (2012). Eriksson Delcroix schrijft de nummers voor de fascinerende Belgische film. Veel meer dan 50.000 exemplaren vliegen over toonbanken in België en Nederland. Bjorn Eriksson is – ook – gitarist in Zita Swoon en werkt o.a. met Admiral Freebee.

In opener ‘Louisiana Hot’ neemt Eriksson Delcroix de luisteraar mee naar een veranda met uitzicht op een meer, misschien een rivier. De lucht is zilt van de geur van vissen. De muziek is ontspannen, country en blue grass.

Louisiane Crawfish
Louisiana Hot
Louisiana Fais Dodo
The Family On The Porch

Volgt ‘Le Bay De Mille Miseres’. Vogels boven een moeras of een zompige sloot openen. Woorden zoals Jacques Brel in zijn teksten stopte in een melodie die zou excelleren in een Best Of van Serge Gainsbourg. In ‘Snap Of The Pearl Snap’ wordt er geschakeld naar uptempo muziek. Voordat er drank en andere genotsmiddelen worden geconsumeerd is er de dans in een uitgaansgelegenheid. ‘Hex’ heeft een korte maar veelzeggende tekst.

Hoodoo Witch, Won’t You Sell Mer A Charm?
Five Finger Grass, Dragon Blood Sticks, Blood Sticks, It’s A Drag
Hoodoo Witch, Hoodoo Witch.

De heks danst zwoel, beweegt langzaam, deint uitdagend. Tekst en muziek zijn beeldend en voor iedereen te begrijpen. In titelnummer ‘The Riverside Hotel’ bepalen de vocalen de sfeer. Het hotel is na beluistering een plek om te bezoeken. Gitaren zoeven voor de bezoekers uit naar warm aangeklede plekken in het hotel.

The Riverside Hotel is een heerlijke verzameling countrytracks. De instrumentatie is weelderig. De accordeon, de banjo, natuurlijk het avontuurlijke gitaarwerk van Bjorn Eriksson en de ritmesectie Peter Pask (bas) en Tim Coenen (trommels), er zijn heel veel kleine verrassingen te ontdekken in de tien nummers. Cajunmuziek wordt naar België gehaald, een stinkende sloot levert prachtige deltablues op en er is bij al die invloeden Belgische rockmuziek te horen. Natuurlijk zijn er flarden van Zita Swoon en dEUS. Dat maakt The Riverside Hotel alleen maar mooier. Het is een boeiende plek om te bezoeken en er keer op keer terug te keren. Zeker en vast! (Munich Records)