Pete Seeger, The Smithsonian Folkways Collection

Mijn download betreft 13 prachtige songs uit het enorme oeuvre van de keizer van de protest folk. De man heeft, zoals bekend, een carrière achter de rug die meer dan 70 jaar omvat. Woorden schieten tekort om het belang voor de Amerikaanse (folk)muziek van deze singer-songwriter met zijn banjo te beschrijven. Hij werd geboren in 1919 en overleed bijna 95 jaar later in 2014. Als zoon van een echte pacifist en communist kreeg hij het protest met de paplepel ingegoten. Hij was lid van de Amerikaanse communistische partij van ongeveer 1930 tot de jaren 50, toen hij zijn lidmaatschap opzegde omdat  volgens hem ‘Stalin een opperst wrede misleider was (een waar woord)’. Zijn muzikale loopbaan begon in 1940 toen hij Woody Guthrie ontmoette en de mannen samen in feite de moderne folkmuziek in het leven riepen. Met ‘The Almanac Singers’ en later ‘The Weavers’ werd Seeger immens populair in de USA. Zijn grootste successen werden in de jaren 40 tot 60 geboren, denk aan ‘If I Had A Hammer’, ‘Where Have All The Flowers Gone’ en ‘We Shall Overcome’. Op internet leerde ik dat ‘The Smithsonian Folkways Collection’ eigenlijk een box van 6 CD’s met in totaal meer dan 130 songs en een begeleidend boek betreft. Dan is mijn CD in feite een soort best of, maar daarom niet minder waardevol. De drie bovengenoemde nummers staan erop naast ‘Little Boxes’, ‘Turn, Turn, Turn’ (weten jullie het nog: The Byrds) en gelukkig ook ‘This Land Is Your Land’. De meeste nummers zijn volgens mij oerversies, geweldig om die te kunnen beluisteren.

Voor de hele box vragen de Amerikanen 120 dollar, ik neem aan dat dit uittreksel heel wat goedkoper is. En downloaden kan ook altijd nog. Prachtig!!! (Smithsonian Folkways)