Vandoliers, Forever

Forever is een veel gebruikte naam voor een song en ongetwijfeld zal ‘Forever’ ook de nodige keren zijn gebruikt als titel voor een heel album. De ruige countryrockers Vandoliers noemen hun laatste verzameling uptempo nummers, hun derde album sinds 2016 overigens, ook zo. De zes mannen uit Texas zijn sinds 2015 actief, zelf labelen ze hun muziek als volgt: ‘country rock, Americana, cow punk, alternative country’. Klopt wat mij betreft helemaal. De sfeer op de CD is pittig ruig, maar niet in de vorm van bijvoorbeeld hard rock of zoiets. Meer een uptempo versie van een Dr Hook (jullie weten het nog, dat ooglapje en de gruizige stem van Dennis Locorriere?) album. De gruizige zanger van de Vandoliers is overigens Joshua ‘Fireball’ Fleming. De Vandoliers gebruiken naast gitaren (ook steel gitaar), bas en drums ook blazers (trompetten) en fiddle, zodat een southern rock feel ontstaat. Ze knallen het ene na het andere uptempo nummer de speakers uit. Een enkel midtempo nummer als ‘Shoshone Rose’ (hoor ik daar de fiddle, jazeker) geeft wat variatie. En de afsluiter ‘Tumbleweed’ is in feite een lekker kabbelend en rustig countrynummertje. Ik moet bekennen dat het geheel mij – zij het wel na een aantal speelbeurten – prima is bevallen. Het luistert aangenaam weg, de songs zijn lekker vettig opgebouwd met een prima rol voor de elektrische gitaar en de zang is – zoals gezegd – heerlijk gruizig. Hoogtepunt op de CD is voor mij het meest uptempo nummer ‘Sixteen Years’.

Een heerlijke groep voor de festivals, deze Vandoliers, ze zullen zeker de aanwezige liefhebbers doen opveren! (Bloodshot Records).