Andy Burrows & Matt Haig, Reasons To Stay Alive

Het overzicht van de carrière van Andy Burrows bevat namen als Razorlight en We Are Scientists. De multi-instrumentalist speelde van 2004 tot 2009 in Razorlight en stapte in dat jaar over naar de drumstoel van We Are Scientists. In 2012 brengt Burrows solo de langspeler Company uit. Opvolger Fall Together Again is klaar in 2015. Al met al is Burrows een bezig baasje met een fraaie c.v. Laatste release is een samenwerking met Matt Haig. Haig schreef de teksten en Burrows zette muziek onder de woorden. Het resultaat is elf nummers op Reasons To Stay Alive.

Burrows en Haig zijn niet op zoek naar grote avonturen in de geschreven nummers, sterker nog ze blijven telkens keurig binnen de lijnen van verantwoorde Engelse popmuziek. Nergens is er de bluf van de Engelse rock van bijvoorbeeld Oasis of Blur. Na beluistering van Reasons To Stay Alive is een portie Time Flies … 1994 – 2009, de compilatie van hits van Oasis met een heerlijk snerende Liam Gallagher, welkom.

In opener ‘A Different Game’ zingt Burrows de woorden van Haig en speelt met wat kornuiten de door hem geschreven melodie.

It’s All So Predictable

And It’s All So The Same

I Want Us To Play

A Different Game

En ja, het nummer klinkt voorspelbaar. Het wordt geen moment verrassend. De melodie is herkenbaar, is zelfs wat gewoontjes. Bij volgende track ‘Barcelona’ is meer van hetzelfde aan de hand. Barcelona is een prachtige stad, maar de bewondering van het Engelse duo komt wat verlegen over. Het nummer zou met wat bombastische uithalen aan kracht hebben gewonnen.

‘Hero’ is balladepop voor een geliefde die de schrijver uit een moeras van twijfels heeft getrokken. Het levert een leuk nummer op over een heldin, maar ook hier komt de track niet verder dan leuk. Opnieuw is er een gebrek aan overtuiging. De eerste regels van het volgende liedje ‘The Story Of Me And You’ komen uit een rijmwoordenboek.

There Was A Time I Didn’t Know You

There Was A Time When I Wasn’t True

Het vervolg in het nummer is niet veel sterker. ‘Lucky Song’ is daarna – wel! – een popsong met tempo en kwaliteit. De track vraagt de luisteraar op te letten. De compositie ‘Parallel Lines’ is een kale rocksong met een goede tekst, handgeklap, een lekker musicerende ritmesectie en een vloeiende gitaarsolo. Twee sleuteltracks!

Afsluiter ‘Lost In Space’ is kabbelende muziek en zweverige woorden. Burrows musiceert weer keurig binnen de lijntjes en het maakt het nummer degelijk en vooral saai.

Elf nummers op Reasons To Stay Alive en in veel van de liedjes is er degelijkheid en in veel gevallen zweverige teksten. De tracks passen elf (!) keer in het overbekende dozijn. Burrows en Haig slagen er maar net in de aandacht van de luisteraar een kleine veertig minuten vast te houden. (Fiction Records)