JJ Cale, Stay Around

Het is al weer 6 jaar geleden dat de roots muzikant JJ Cale overleed. Deze  invloedrijke muzikant uit de staat Oklahoma brak in de 70’er jaren door met geweldige albums als Naturally, Okie en Troubadour. Het was vooral zijn grote bewonderaar Eric Clapton, die de muziek van JJ Cale op de kaart zette. Clapton scoorde flink met bewerkingen van Cale’s songs After Midnight en Cocaine. In 2006 maakten zij samen het album The Road To Escondido en dat leverde een Grammy op in de categorie Best Comtemporary Blues. De muziek van JJ Cale klinkt altijd uitertst relaxed en ik heb nooit begrepen dat supermarkten deze muziek niet draaien in plaats van die afschuwelijke Muzak.

Uit het rijke archief van JJ Cale zijn nu 15, nog niet uitgebrachte songs door Cale’s echtgenoot Christine Lakeland en vriend/manager Mike Kappus opgepikt voor een nieuwe release. Allemaal liedjes door JJ Cale gecomponeerd op My Baby Blues na. Deze track schreef Christine Lakeland vlak nadat zij verkering kreeg met JJ Cale. De Tulsa-sound, een laidback mengsel van blues, jazz en country is continue herkenbaar. Alle tracks klinken fantastisch en het is te hopen dat er nog meer uit dit JJ Cale archief wordt uitgebracht. Het nieuwe album Stay Around kan ik dan ook van harte aanbevelen.