Richard Lindgren, Death & Love

Een release in 2019 van Richard Lindgren verdient de naam Death & Love. Sterker nog, het titelnummer opent terecht de langspeler van de Zweedse singer-songwriter. De dood en de liefde in de titel zijn de belangrijke thema’s in de persoonlijke geschiedenis van Lindgren. Hij verloor recent beide ouders en had het geduld niet meer om liedjes op te nemen. Hij hervond uiteindelijk de liefde voor muziek en maakte de opnames voor het elfde album uit een lange carrière.

In 2005 debuteert Richard Lindgren met Salvation Hardcore. Journalisten en recensenten strooien met etiketten. In 2009 helpt de Zweed de critici een handje door op langspeler Poets Drown In Lakes nummers van Woody Guthrie (‘Deportees (Plain Wreck At Los Gatos) en Tom Waits (‘On The Nickel’) op te nemen. Het is niet alleen charmant dat Lindgren zijn helden eert, hij laat ook in zijn eigen liedjes horen beïnvloed te zijn door grote artiesten.

De track ‘Death & Love’ opent met een heerlijk trage piano. De sfeer is rokerig, er wordt bedachtzaam gemusiceerd, de solo op de gitaar sluit aan bij de toetsen, een rollende drum kondigt het refrein aan. ‘Down On My Luck’ heeft wat meer tempo, verhaalt over het oprapen van de brokstukken van privé sores. Bijna gelaten worden de woorden gezongen. In tijden van misère worden vaak mooie liedjes geschreven.

Voor de opnames van ‘Turnstile’ is het schemerig in de studio. Gitaarklanken komen vanuit een donkere hoek. Lindgren zingt over zijn vele trips. Hij zou naar Amsterdam kunnen reizen.

We could go to Amsterdam.
Let’s catch an early flight
I’ll sing you songs you never heard
at the Paradiso live

Zo heeft elk van de elf tracks persoonlijke zinnen, het zijn kleine en grote gebeurtenissen uit het eigen leven. Richard Lindgren vertelt zonder opsmuk, verkoopt nergens het eigen ongeluk. Death & Love is voor hem een persoonlijk document en voor de liefhebber van Americana met een snik en een grimlach een mooie luisterervaring. (Rootsy Music)